Vuoristo

Nähtävyydet Gran Canarialla eivät rajoitu pelkästään hotellien uima-allasalueisiin ja upeisiin hiekkarantoihin. Saaren keskiosassa on vaikuttava vuoristo.
Tässä listattuna joitakin näkemisen ja kokemisen arvoisia paikkoja. Lähes joka paikkaan on helpointa mennä autolla, vaikka tosin esim. pikkukyliin päsee hyvin myös linja-autolla.

Pico de Las Nieves

Pico de Las Nieves on näköalapaikka vuoristossa saaren keskiosassa. Pico de Las Nievesiä pidetään useiden turistioppaiden mukaan Gran Canarian korkeimpana kohtana, 1 949 m. Tämä ei kuitenkaan pidä aivan paikkaansa, koska näköalatasanteen vieressä oleva Morro de la Agujereada on vieläkin korkeampi, 1956 m.

Joka tapauksessa Pico de Las Nievesiltä on silmiä hivelevä näköala yli jylhän luonnon. Taustalla komeilevat Roque Nublo ja Teneriffan Teide. Myös auringonlaskun aikaan maisema Pico de Las Nievesillä on todella kaunis. 

Samalla kannattaa käydä Parador de Cruz de Tejeda -hotellissa. Hotellilta on hienot näköalat vuoristoon, ja siellä voi vaikka käydä juomassa kahvit.

Gran Canarian vuoristo. Maisemaa Pico de Las Nieves -näköalapaikalta.

Näkymä Pico de Las Nieves -näköalapaikalta. Taustalla Roque Nublo ja Teneriffa.

Morro de la Agujereada on Gran Canarian korkein kohta, 1956 m.

Morro de la Agujereada on Gran Canarian korkein kohta, 1956 m.

Näköala Parador de Cruz de Tejeda -hotellilta. Vuoristo Gran Canarialla on upea.

Näköala Parador de Cruz de Tejeda -hotellilta. Ennen vuoden 2017 metsäpaloa tämä maisema oli aivan vehreä.

Roque Nublo

Roque Nublo on nähtävyys Gran Canarian vuoristossa.Roque Nublo on yksi saaren symboleista. Tämä luonnon monumentti sijaitsee saaren keskiosassa Tejedassa. Monumentin huippu kohoaa 1813 metrin korkeuteen. Parkkipaikalta on noin 1,5 km kävely polkua pitkin monumentin juurelle. Kävelyreitti ei vaadi superkuntoa, mutta ei sovellu aivan huonokuntoisellekaan.

Monumentilta on fantastiset näköalat vuoristomaisemiin ja Teneriffalle. Ota eväät mukaan. 1,5 km ylämäkikävelyn jälkeen pieni nälkä varmasti tuntuu jo mahassa.

Artenara

Artenaran kylä on rauhallinen, korkeammalla vuoristossa kuin mikään muu Gran Canarian kylä. Kylässä on luolatalo, jossa on aikoinaan asuttu, mutta joka nyt on tehty museoksi. Vielä nykyäänkin monet kanarialaiset asuvat taloissa, jotka on rakennettu puoliksi luolan sisään.

Artenaran alueella on paljon metsiä ja tekojärviä. Mikäli haluat tutustua erilaiseen, mäntymetsäiseen ja järviseen Gran Canariaan, niin vietä päivä Artenaran alueella. Mm. luolatalo Casa-cuevasta saa alueen karttoja, joten kannattaa ottaa sellainen mukaan.

Kauniita järvimaisemia Artenaran alueella ovat mm. Presa de Lugarejos ja Molino Presa de Parralillo.

Näköala Artenarasta. Vuoristo on tähän ilmansuuntaan jylhää ja karua.

Näköala Artenarasta jylhään vuoristoon.

Presa de Lugarejos, Artenara, Gran Canraria

Presa de Lugarejos on yksi Artenaran alueen tekojärvistä.

Luolatalo Casa Cueva on museo Artenarassa.

Luolatalo Casa Cueva on museo Artenarassa.

Tamadaba – luonnonpuisto

Parque Natural de Tamadaba eli Pinar de Tamadaba on luonnonpuisto saaren länsiosassa. Alue on yksi Gran Canarian kartalla näkyvistä vihreistä alueista. Vaikka Tamadaba sijaitsee saaren länsiosassa, on se sivustollamme kohdassa Vuoristo, koska alueelle, josta tässä kerromme, ei pääse länsirantaa menevän tien kautta. Näihin näkymiin pääsee vain vuoriston kautta (Artenaran suunnasta).

Tamadaba kuuluu Unescon biosfäärialueeseen. Alue on havumetsää, vuoristoa, rotkoja ja upeita jyrkänteitä. Näissä maisemissa on mahtava patikoida. Llanos de La Mimbre on piknik-/leirintäalue, jos haluaa vaikka yöpyä alueella. Siitä muutaman sadan metrin päässä on näköalapaikka Mirador Llanos de La Mimbre.

Ylöspäin, korekammalle vuoristoon suuntautuva lyhyt patikointireitti on Pico de La Bandera. Autotieltä patikointia on n. 1 km.

Yksi maailman korkeimmista meren äärellä olevista jyrkänteistä sijaitsee juuri Tamadabassa. Jyrkänteen nimi on Risco de Faneque (1027 m). Sinne on autotieltä n. 2,5 km patikointimatka. Reitti on helpohkokulkuinen, mutta korkeuserojen takia vaatii jonkinlaista peruskuntoa. Sen vieressä on pienempi jyrkänne, Morro de Las Lechugas, josta myös on hienot näköalat Agaeteen ja Teneriffalle.

Tamadaban havumetsissä on todella mukava patikoida. Upeat maisemat, puhdas ilma, ei juurikaan muita ihmisiä – eikä hyttysiä! Gran Canarian luonnossahan ei ole mitään myrkyllisiä tai ihmiselle vaarallisia eläimiä, joten metsässä samoilu on erittäin miellyttävää.

Patikointi Gran Canaria Tamadaba

Kanarianmäntymetsää Tamadabassa. Kävely kohti jyrkänteitä.

Raikasta ilmaa, kaunista havumetsää, jyrkänteitä, Atlantin valtameri

Morro de Las Lechugas on Risco Fanequen vieressä oleva jyrkänne. Näköala Agaeteen.

San Mateo

Vega de San Mateo Gran Canaria

San Mateon vanhankaupungin katuja.

Vega de San Mateo, tai ihan vaan San Mateo, on n. 7 700 asukkaan kylä 25 km päässä Las Palmasista. Kylä sijaitsee 850 metrin korkeudessa, joten täällä on usein huomattavasti viileämpää kuin rantakaupungeissa.

San Mateossa on kiva pieni vanhakaupunki, jossa on pieniä liikkeitä ja mm. suosittu kahvila, josta saa paikallisia leivonnaisia.

San Mateo on kuuluisa maataloustuotteistaan ja maalaisherkuistaan. Saaren ehkä parhaat maalaismarkkinat ovat juurikin täällä. Kauppahallin sisällä on runsas valikoima hedelmiä, vihanneksia, konditoriatuotteita, juustoja, kananmunia ym. Ulkona taas on kaikenlaista muuta tavaraa. Ostosten lomassa voi käydä pistämässä jalalla koreasti torialueen päivätansseissa. Täällä on todellakin kanarialainen meininki.

Markkinat ovat joka lauantai klo 8-20 ja sunnuntai klo 8-14.

Teror

Teror, Gran CanariaTeror perustettiin jo vuonna 1481, ja on siten yksi Kanarian vanhimmista kaupungeista. Tämä aito kanarialainen kaupunki sijaitsee vuoristossa noin 15 km Las Palmasista lounaaseen. Vanhankaupungin kävelykadun varrella voi ihastella vanhoja rakennuksia ja tyypillisiä kanarialaisia parvekkeita.

Kaupungissa sijaitseva kirkko on tunnettu saaren suojeluspyhimyksestä Virgen del Pinosta. Kaupunki tunnetaan myös mineeralivedestään, Aguas de Teror, jota tulee varmasti juotua Gran Canarialla oleskelun aikana.

Moya ja Los Tilos de Moya 

Los Tilos de Moya on subtrooppinen laurisilva- eli laakerimetsä vuoristossa Gran Canarian pohjoisosassa. Alueella on helppokulkuinen parin kilometrin pituinen vaellusreitti. Metsässä kasvaa Kanarialle tyypillisiä kasveja, esim. erilaisia laakeripuita, kanarianmyrttiä, kaktuksia ja bicacaroita. Paikka on yleensä hyvin hiljainen, turisteja ei alueella juurikaan näe. Luonnon ystävälle varmasti mukava käyntikohde.

Samalla kannattaa käydä katsomassa aivan likellä sijaitseva pieni Moyan kylä!

Los Tilos de Moya. Vaellusreitti Gran Canarialla.

Los Tilos de Moya on helppo vaellusreitti laakerimetsässä.

Moya, Gran Canaria

Moya on viehättävä pieni kylä vuoristossa.

Moyan kaduilla voi nähdä upeita hortensioita.

Caldera de los Pinos de Galdar

Caldera de Los Pinos de GaldarCaldera de los Pinos de Galdar on kraateri, joka sijaitsee Moyan, Santa María de Guían ja Gáldarin rajalla. Varsinaiselta näköalapaikalta, johon turistit yleensä pysähtyvät, on hienot näköalat kraateriin sekä saaren pohjois- ja länsiosaan. Auton voi pysäköidä myös kraaterin toiselle puolelle, ja siellä voi myös kävellä kraaterin reunalla ja ihailla maisemia.

Muut nähtävyydet Gran Canarialla

Ihastuttavan vuoriston lisäksi Gran Canarialla on hiekkarantoja, puistoja, museoita, rommitehdas, kahviviljelmä ym. Lue lisää nähtävyyksistä:

Päänähtävyydet Las Palmasissa: www.laspalmas.fi/nahtavyydet/

Myös seuraavilla sivustoilla on ideoita matkailuun Gran Canarialla:
http://www.grancanaria.com/turismo/es/
https://www.heikanariansaaret.com/