Vesi

Gran Canarialla vesijohdosta tuleva vesi ei ole tarkoitettu juotavaksi. Vaikka Las Palmasissa veden laatu onkin suht hyvä, niin sitä ei suositella juomavedeksi eikä ruuanlaittoon. Myös paikalliset asukkaat käyttävät juomavetenä vain pullotettua mineraalivettä. Vettä voi ostaa eri kokoisissa muovipulloissa mistä tahansa ruokakaupasta. Hiilihapoton vesi on espanjaksi agua sin gas ja hiilihapollinen agua con gas.

Suomessa tavallisin juotavaksi tarkoitettu vesi on tavallinen hanavesi. Kanarialla se ei ole vaihtoehto, joten myytävä pullotettu vesi on mineraali- eli kivennäisvettä (agua mineral). Suomessa monet mieltävät kivennäisveden tai mineraaliveden hiilihapolliseksi, mutta Espanjassa se on tavallisesti hiilihapotonta, siis perusjuomavettä.

Pullovesi Gran Canaria

Puolen litran vesipulloja kotiin kannettuna

Pullotettu vesi – onko niissä eroja?

Jos oleskelet Gran Canarialla pidempään, ja olet kiinnostunut terveydestäsi, niin kannattaa vertailla vesiä. Pullotetuissa hiilihapottomissakin perusvesissä on eroja. Muutakin kuin hinta. Nimittäin mineraalipitoisuudet niissä vaihtelevat. Pidemmässä käytössä yleensä suositellaan käytettäväksi matalan mineralisaation vettä.

Mm. natriumin (espanjaksi sodio) määrä vaihtelee pullovesissä. Niiden joilla on korkea verenpaine, turvotusta sekä niiden jotka saavat ruuasta muuten paljon suolaa, kannattaa valita vesi, jossa on matala natriumpitoisuus.

Pullotettu vesi kotiin kannettuna ei yleensä tule kalliimmaksi kuin kaupasta ostettu. Tosin tällöin joutuu ostamaan hieman suuremman määrän kerralla. Vedenjakeluautoja näkyy Las Palmasin katukuvassa paljon, sillä lähes kaikki ostavat juomavetensä kotiin kannettuna.

Kuinka paljon vettä pitää juoda?

Vettä suositellaan juotavaksi n. 1,5 – 3 litraa päivässä kehon painosta riippuen. Erityisesti lämpimässä ilmastossa, raskauden, imetyksen, liikunnan tai ripulin yhteydessä tulee pitää huolta riittävästä nesteytyksestä.

Miksi pitää juoda riittävästi vettä?

Vesi, Espanjassa laadukkaan hanaveden puuttuessa erityisesti matalan mineraalipitoisuuden omaava hiilihapoton kivennäisvesi

  • puhdistaa elimistöä myrkyistä
  • on paras kehon nesteyttäjä ja janon sammuttaja
  • edistää ruoansulatusta
  • sopii laihduttajalle: on täysin kaloritonta ja lisää kylläisyyden tunnetta
  • vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja nopeuttaa rasvan palamista
  • on tärkeää aivoille: lisää henkistä valppautta ja analysointi- ja keskittymiskykyä
  • pitää ihon nuorekkaana

Syitä on tietysti paljon muitakin, mutta tässä joitakin perusasioita.

Tiesitkö että yleinen syy myös päänsärkyyn on elimistön kuivuminen? Siksi kannattaa juoda vettä, kun päätä särkee. Ja mieluummin jo aikaisemmin, ettei päänsärky edes pääsisi yllättämään.

Gran Canarian paikallisia vesiä ovat esim. Firgas ja Aguas de Teror.

Jos nestehukka tai muuten paha olo pääsee yllättämään, lue lisää sivustoltamme, mistä saa apua Las Palmasissa: Lääkäri Las Palmasissa.