Vaikka Kanariansaaret kuuluvat Espanjaan, niin kanarialainen ruoka on erilaista. Toki Kanariansaarillakin syödään paellaa, tortillaa ja valkosipulikatkarapuja, mutta on ruokalajeja, jotka ovat saarilla vieläkin perinteisempiä.
Jokaisella saarella on vielä omat erikoisuutensa, joita ei muilla saarilla tunneta. Tässä mainitut ruuat ovat kuitenkin hyvin tavallisia jokaisella Kanarian saarella. Ja kanarialaiset todella rakastavat omia perinteisiä ruokiaan, ja ne kuuluvat perusruokavalioon.
Jos siis haluat aistia makunystyröilläsi jotakin todella kanarialaista, niin tässä top 5 annosta.
1) Papas arrugadas con mojo eli ryppyperunat mojo-kastikkeella
Tämä on varmasti tunnetuin kanarialainen ruoka. Kyseessä on suolaisessa vedessä keitetyt pienet perunat, jotka syödään kuorineen. Niiden kanssa tarjoillaan joko punaista tai vihreää mojo-kastiketta. Jokaisella kokilla on oma mojo-reseptinsä, ja sen maku vaihtelee miedon ja tulisen välillä. Punainen mojo saa värinsä punaisista paprikoista ja vihreä mojo korianterista.
Papas arrugadas on tyypillinen tapas-ateria, jonka seuraksi otetaan joko lihaa tai kalaa. Ruokalaji löytyy taatusti jokaisen ravintolan ruokalistalta
2) Gofio escaldado
Gofio on niin kanarialainen ruoka kuin olla ja voi. Sitä söivät jo saarten alkuperäisasukkaat ennen espanjalaisten valloittajien tuloa.
Gofio on paahdetusta maissista ja vehnästä tehty jauhoseos. Sitä käytetään mm. leivontaan, jälkiruokiin, jogurtin seassa ja vaikka mihin.
Gofio escaldado on paikallisten ravintoloiden ruokalistalla oleva herkku. Maissi-vehnäseos on yhdistetty joko kala- tai kasvisliemeen. Näin siitä tulee hieman puuromainen ruoka, jota voi syödä lusikalla tai tarjoiluastian reunoilla olevilla lusikkamaisilla sipulin paloilla.
Tämäkin on tyypillinen tapas-ateria, joten yhdestä annoksesta riittää useammallekin syöjälle.
3) Ropa vieja
Ropa vieja eli vanhat vaatteet on pataruoka. Siihen käytetään yleensä perunoita, lihaa, kanaa, kikherneitä, sipulia ja mausteita. Sopii pääruuaksi tai yhdeksi tapas-annokseksi.
4) Sancocho ja muut kala- ja äyriäisruuat
Sancocho on hyvin tyypillinen kanarialainen kala-annos. Kala on suolattua ja keitettyä. Yleensä tähän käytetään hylkyahventa (cherne), mutta muitakin kaloja, kuten turskaa (bacalao) käytetään. Sancocho-annokseen kuuluu kalan lisäksi – kuinkas muutenkaan – papas arrugadas ja gofio.
Kanarian ympärillä on hyvät kala- ja äyriäisvedet. Kanarian matkalla kannattaa ehdottomasti maistella paikallisia tuoreita kala- ja äyriäisruokia.
5) Potaje de berros
Potaje on käytännössä kasviskeitto (jossa on yleensä myös vähän sianlihaa mukana). Berro on suomeksi vesikrassi. Tässä keitossa on tyypillisesti vesikrassin lisäksi perunaa, sipulia, papuja, porkkanaa ja muita vihanneksia. Sekä sianlihaa. Keiton päällä on maissin pätkä.
Kanarialaiset eivät pidä potajea keittona. Kanarialla keitto (sopa) tarkoittaa hyvin vetistä keittoa. Suomalaisen mittapuun mukaan potaje kuitenkin on selvästi keitto. Potajea syödään usein alkuruuaksi.
Muita kanarialaisia ruokia
Näiden viiden ruokalajin lisäksi on tietysti paljon muitakin herkkuja, jotka ovat aitoja kanarialaisia. Esim. jokaisella saarella tuotetaan valtavat määrät juustoa, etenkin vuohenjuustoa. Grankanarialainen syö keskimäärin 11 kiloa juustoa vuodessa! Älä jätä väliin paikallisia juustoja Kanarian matkallasi!
Saarilla kasvaa myöskin maukkaita trooppisia hedelmiä. Kanarialainen pieni, makea banaani on maailmankuulu. Huomaatko eron Suomessa myytäviin tuontibanaaneihin?
Lue lisää kanarialaisista ruuista ja juomista sivultamme www.laspalmas.fi/kanarialaista-ja-espanjalaista-ruokaa/
Teksti: Katja/laspalmas.fi