Nähtävyydet

Mitkä ovat tärkeimmät nähtävyydet Las Palmasissa?

Jos tulet vain yhdeksi päiväksi Las Palmasiin, niin ainakin nämä kannattaa käydä katsomassa:

  • Playa de Las Canteras eli saaren kuuluisin hiekkaranta
  • Santa Catalinan puisto
  • Trianan viehättävä ostoskatu sivukujineen
  • Vanhakaupunki Vegueta. Vaikka et menisi museoihin niin kannattaa ainakin käydä aistimassa tunnelma ja ihailemassa rakennuksia ulkoa päin.

Alla on listattu myös kaupungin muita kiinnostavia nähtävyyksiä.

Playa de Las Canteras eli Las Canterasin ranta

Ranta on 3 kilometriä pitkä. Pohjoisosa on vaaleaa hiekkaa ja eteläosa tummaa laavahiekkaa. Ranta on hyvin hoidettu ja siisti. Rantabulevardin alla on ilmaiset vessat ja suihkut Hotel Reina Isabelin ja Hotel Cristinan kohdalla. Parhaat paikat auringonottoon ovatkin juuri näillä kohdin. Rantaa suojaa luonnon riutta. Rannan eteläosassa ei riuttaa ole, joten se osa rannasta on surffareitten suosiossa.

Rantoja on Las Palmasissa muitakin, mutta Las Canteras on se kuuluisin ranta.

Jos yövyt Las Palmasissa, niin koe Paseo de Las Canterasin iltatunnelma ja auringonlasku. Bulevardilla on useita hyviä kahviloita, baareja ja ravintoloita.

Las Canterasin ranta on n. 3 km pitkä.

Las Palmas ranta

Las Canterasin ranta on loiva, ja sopii myös lapsille.

Las Canteras kävelykatu

Rantabulevardilla on paljon erilaisia kahviloita ja ravintoloita.

Lolita Pluma, Santa Catalinan puiston kunigatar (La Reina del Parque Santa Catalina)

Parque Santa Catalina

Santa Catalinan puisto on yksi Las Palmasin tunnetuimmista paikoista. Viehättävää puistoa suojaavat palmut ja muut puut. Niiden varjossa on kauniita värikkäitä kukkaistutuksia. Puiston kahvilat ja baarit ovat auki aamuvarhaisesta iltamyöhään. Huomaa myös puiston kuningattarelle, Lolita Plumalle, omistettu patsas! Lolita eli vuosina 1904-1987. Hän myi purkkaa ja postikortteja puistossa vieraileville turisteille, ja piti huolta alueen katukissoista. Hänet muistetaan myös voimakkaasta huulimeikistään.

Santa Catalinasta lähtee pienet ostoskadut Ripoche, Luis Morote ja Sagasta. Niiden varrella on pieniä vaatekauppoja, matkamuistomyymälöitä, elektroniikkaliikkeitä jne. Santa Catalinasta voit myös aloittaa kiertoajelun kaupungissa. Punainen Hop in Hop off -bussi kiertää kaupungin tärkeimmät kadut ja nähtävyydet n. 75 minuutissa. Lippu maksaa 18 € aikuisilta ja 9 € lapsilta. Muita vaihtoehtoja tutustua kaupunkiin ovat esim. hevoskyyti ja segway. Nämäkin lähtevät Santa Catalinan puiston tuntumasta.

Calle Mayor de Triana eli Trianan ostoskatu

Katu on viehättävä kävelykatu, jonka varrelta löytyy tunnettuja vaate- ja kenkäliikkeitä sekä kahviloita. Idyllisiltä sivukaduilta löytyy pieniä putiikkeja, kahviloita, baareja ja ravintoloita. Vaikket olisi ostosmielellä liikenteessä, niin kannattaa kuitenkin tehdä kävelykierros täällä. Alueella on kauniita rakennuksia ja kiehtova tunnelma. Mm. Gabinete Literario on kaunis rakennus Plaza de Cairascon aukiolla. Yksi Espanjan kuuluisimmista teattereista, Teatro Pérez Galdos sijaitsee myös aivan Trianan tuntumassa.

Triana Las Palmas

Trianan liikkeet ovat auki ilta yhdeksään saakka.

Espiral del Viento sijaitsee Calle Mayor de Trianalla.

Kuuluisa Espiral del Viento sijaitsee Calle Mayor de Trianalla.

Calle Cano, Tiranan sivukatu, Las Palmas

Yksi Trianan viehättävistä sivukaduista.

Vanhakaupunki Vegueta

Vanhakaupunki on Trianan vieressä GC-5 -tien toisella puolella. Las Palmasin kaupunki perustettiin vuonna 1478. Monet vanhankaupungin rakennukset ovatkin ensimmäisiä espanjalaisten rakentamia taloja Gran Canarialle.

Kaupungin tärkeimmät museot sijaitsevat juurikin täällä. Jos museot eivät kiinnosta, niin pelkästään kävely Veguetan kujilla kannattaa käydä kokemassa. Voit aistia mennen ajan tunnelman. Vanhassakaupungissa on useita ravintoloita, baareja ja kahviloita.

Aivan GC-5:n vieressä sijaitsee kauppahalli Mercado de Vegueta, jossa myydään paikallisia herkkuja. Muita shoppailupaikkoja ei tässä kaupunginosassa juurikaan ole.

Vanhassakaupungissa sijaitsevat myös seuraavina mainitut nähtävyydet.

Santa Anan aukio ja katedraali

Santa Anan aukio ja katedraali

Katedraalin katolta on hienot maisemat vanhaankaupunkiin ja koko Las Palmasiin.

Las Palmas Vegueta eli vanhakaupunki

Veguetan kujilla on historiallinen tunnelma.

Casa de Colon on kiva museo kaiken ikäisille.

Casa de Colón on kiva museo kaiken ikäisille.

Casa de Colón

Casa de Colón eli Kristoffer Kolumbuksen museo sijaitsee vanhassakaupungissa. Museo on yksi kaupungin tunnetuimmista vierailukohteista. Kristoffer Kolumbus purjehti Amerikkaan kolmesti Las Palmasin kauutta. Pienessä mutta mielenkiintoisessa museossa tulee Kolumbuksen reissut tutuiksi. Laivojen pienoismallit ja sisäpihan papukaijat kiinnostavat varmasti myös lapsia.

Sisäänpääsy museoon on 4 €; alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Osoite: Dirección: calle Colón  1, 35001 Las Palmas de Gran Canaria

CAAM, modenin taiteen museo, nähtävyys Las Palmas

Modernin taiteen museo CAAM

Modernin taiteen museo CAAM

CAAM eli Centro Atlántico de Arte Moderno -taidemuseossa on vaihtuvia näyttelyjä. Maalauksia, veistoksia ja valokuvia, videoita ym. Rakennus sijaitsee aivan Casa de Colónin vieressä. Taidemuseo on pieni, joten se on nopeasti nähty. Jos taide vähääkään kiinnostaa, niin kannattaa kyllä käydä.

Ei sisäänpääsymaksua.
Avoinna: ti-la klo 10-21 | su klo 10-14
Osoite: Los Balcones 11, 35001 Las Palmas de Gran Canaria

Museo Canario valottaa Gran Canarian alkuperäisasukkaiden historiaa.

Museo Canario valottaa saaren alkuperäisasukkaiden historiaa.

Museo Canario

Museo Canariossa voi tutustua Gran Canarian alkuperäisasukkaiden historiaan. Pienoismalleja alkuperäisvästön asumuksista, kaikenlaisia arkeologisia löydöksiä astioista koruihin ja työkaluihin. Yläkerrassa paljon muumioita.

Vastaanotosta saa elektronisen oppaan mukaan. Opastus on mm. espanjaksi, englanniksi ja saksaksi. Museosta saa enemmän irti, jos on hiukan jo tutustunut saaren historiaan. Sivustollamme on blogi, jossa kerrotaan lyhyesti alkuperäisasukkaiden historiasta.

Sisäänpääsy 5 €, alle 13-vuotiaat lapset ilmaiseksi.
Avoinna: ma – pe klo 10-20 | la-su klo 10-14
Osoite: Calle del Dr. Verneau 2, 35001 Las Palmas de Gran Canaria

Santa Anan aukion koirapatsaat, Las Palmas

Koirapatsaat Santa Anan kirkon edessä

Muut nähtävyydet vanhassakaupungissa

Santa Anan katedraali on jo rakennuksena yksi kaupungin maamerkeistä. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1497, mutta se tuli valmiiksi vasta viime vuosisadalla. Arkkitehtuurin tuntija voikin huomata, että rakentamisessa on käytetty eri tyylejä. Santa Anan aukion toisella puolella on kaupungintalo.

Kirkon edessä on kahdeksan rautaista koirapatsasta. Tunnettu kanarialainen kirjailija Víctor Doreste on antanut koirille nimetkin: Faycán, Aterura, Mogano, Doramas, Tindaya, Bentayga, Tenoya ja Tirajano.

Mirador Paseo La Cornisa näköalapaikka Las PalmasMirador Paseo La Cornisa

Hienot näköalat Las Palmasiin.

Melko lähelle miradoria eli näkoalapaikkaa pääsee esim. busseilla 21 ja 33.

Parque Doramas -puisto

Parque Dormas, Las Palmas. Kolibrikukka.

Kolibrikukka Parque Doramasissa

Puisto sijaitsee Ciudad Jardínin kaupunginosassa parin kilometrin päässä Santa Catalinan puistosta Trianan suuntaan. Puistossa pieni vesiputous ja lampi sekä Kanarialle tyypillisiä kukkia ja puita. Puisto on pienehkö, mutta oikein viehättävä. Puiston vieressä on saaren vanhin hotelli Hotel Santa Catalina. Hotellin ohi kulkiessa voi ihastella kanarialle tyypillisiä parvekkeita. Hotellin vierestä pääsee Nestor-taidemuseoon. Museossa voi tutustua kanarialaisen Néstor Martín-Fernández de la Torren taiteeseen. (Sisäänpääsy 0,50 €) Puisto jatkuu hotellin toiselle puolelle. Siellä on kuuluisa Atis Tirma -patsas, joka kuvaa sitä kuinka guanchit heittäytyivät mieluummin mereen kuin antautuivat espanjalaisille valloittajille.

Osoite: Calle León y Castillo 227, 35005 Las Palmas
Puistoon pääsee mm. kaupungin sisäisillä busseilla nro 1 ja 2. Puistoon on vapaa pääsy.

Kasvitieteellinen puutarha Las Palmasissa.

Jardín Canario

Jardín Botánico Viera y Clavijo kasvitieteellinen puutarha

eli yksinkertaisemmin Jardín Canario

Jardin Canario -puisto sijaitsee noin 7 km päässä kaupungin keskustasta. Tässä kasvitieteellisessä puutarhassa voi tutustua Kanarian kasvillisuuteen: kukkiin, puihin, palmuihin, kaktuksiin jne. Puisto on osittain laaksossa ja osittain vuoren rinteellä. Puistoon pääsee sekä ylä- että alasisäänkäynnistä. Laakson puoleinen osa on helppokulkuinen eikä korkeuseroja ole. Vuoren rinne ei kuitenkaan sovi liikuntarajoitteisille tai huonosta tasapainosta kärsiville. Polut ovat paikoitellen kapeita ja rappuset jyrkkiä.

Puisto on näkemisen arvoinen jo pelkästään kaktusten takia. Niitä on paljon erilaisia ja jättikokoisia. Täällä voit nähdä kasveja, joita Suomessa tapaa vain kukkaruukussa.
Sisäänpääsy on maksutta.

Osoite: Ylempi sisäänkäynti Carretera del Centro Km 7 (GC-110) ja alempi sisäänkäynti Carretera del Dragonal Km 7 (GC-310)
Las Palmasista Parque Santa Cantalinan linja-autoasemalta Jardin Canarioon pääsee pitkän matkan busseillanro 301 ja 323. San Telmon linja-autoasemalta numeroilla 302, 303 ja 311. Nämä linjat kulkevat viikonloppuisin harvoin tai ei ollenkaan. Joten jos meinaat kulkea julkisilla kulkuvälineillä Jardin Canarioon, niin kannattaa ajoittaa retki arkipäivälle.

Castillo de La Luz on taidemuseo Las Palmasissa

Ruusutarha Castillo de La Luzin edessä

Castillo de La Luz

Castillo de La Luz on vanha sotilaslinnoitus 1500-luvulta La Isletan kaupunginosassa. Rakennus on restauroitu, ja sisällä on laspalmasilaisen kuvanveistäjä Martin Chirinon taidenäyttely. Linnoituksen ulkopuolella on kaunis ruusutarha.

Sisäänpääsy maksaa muutaman euron.

Avoinna: ma-la klo 10-19; su klo 10-14

Osoite: Calle Juan Rejón s/n, 35008 Las Palmas de Gran Canaria
Nettisivut: www.lpavisit.com/es/

Poema del mar -akvaario

on aivan uusi nähtävyys Las Palmasissa. Loro Parque -eläinpuiston ja Siam Park -vesipuiston kanssa samaan ketjuun kuuluva akvaario avattiin joulukuussa 2017.

Akvaariossa pääsee ihailemaan eksoottisia ja harvinaisia kaloja ja muita veden eläviä viidakko-, riutta-, ja valtameritunnelmissa.

Avoinna: joka päivä klo 9.00 – 18.00

Suositeltu oleskelun pituus: 2–3 tuntia

Sisäänpääsy: aikuiset 25 e, lapset (4-11 -vuotiaat) 17,50 e

Osoite: Muelle del Sanapú 22, 35008 Las Palmas de Gran Canaria (aivan El Muelle -ostoskeskuksen läheisyydessä)

El Torreón de San Pedro Mártir

El Torreón de San Pedro Mártir oli 1600-luvulla aktiivisesti saaren puolustusvoimien käytössä.

San Cristóbal

San Cristóbal on kaupunginosa moottoritien oikealla puolella etelästä päin tullessa. Kiinnostavaa tässä pienessä kalastajakylässä on mm. meressä oleva linnoitus tai torni, Torreón de San Pedro Mártir eli Castillo de San Cristóbal. Linnoitus rakennettiin v. 1578 suojaamaan saarta vihollisilta. Vuosien saatossa se on onnistuttu hajottamaan lähes täysin, mutta se on korjattu aina uudestaan. Enää tämä torreón ei ole sotilaskäytössä, vaan se kuuluu tärkeisiin Espanjan historiallisiin suojelukohteisiin.

Muuten San Crostóbalissa koettavaa on lähinnä kävely rantakatua pitkin rähjäisiä, värikkäitä taloja ihmetellen. Ja mahdollisesti lounas kalaravintolassa. Los Botes on paikallisten keskuudessa erittäin suosittu kalaravintola (osoite Calle Timonel 43, 35016 Las Palmas).