Muutto Las Palmasiin

Muutto Las Palmasiin on monen haaveena.Onko haaveissasi muutto Las Palmasiin? Ei hassumpi haave! Ihanteellinen ilmasto, ei räntäsateita, ei liukkaita katuja, ei kaamosta. Aurinko paistaa ympäri vuoden. Joka päivä on ihanteellinen ilma ulkoilla. Kaupunki on turvallinen, palveluja on tarjolla paljon ja hintatasokin on kohtuullinen. Leppoisa ja iloinen ilmapiiri on kiehtovaa. Koti-ikävän yllättäessä saarelta pääsee vaivattomasti lennähtämään Suomeen ja muualle Eurooppaan.

Monesti muuttosuunnitelma kuitenkin kaatuu, kun ei tiedä mistä aloittaa. Ei tiedä mitä asioita pitäisi ottaa huomioon. Ja sitten tulee mieleen, että entä jos en pärjääkään siellä, jos en viihdykään, jos sairastun jne.

Kannattaakin suunnitella muutto hyvin ja olla vaikka koeajalla jonkin aikaa, jotta tietää viihtyykö Las Palmasissa pidempäänkin. Muutaman kuukauden oleskelulla saa jo käsitystä siitä, minkälaista arki Gran Canarian pääkaupungissa on. Espanjassa voi oleskella kolme kuukautta putkeen ilman, että tarvitsee ilmoittautua mihinkään. Jos on pidempään, niin pitää käydä pistäytymässä poliisilaitoksella (Registro de Extranjeros de la Policía Nacional). Tämä sijaitsee osoitteessa Calle Luis Doreste Silva 68, 35004 Las Palmas.

Listasimme tähän muutaman asian, joka kannattaa ottaa huomioon ennen muuttoa Las Palmasiin.

Toimeentulo

Aloitetaan aiheesta, joka ensimmäisenä kuitenkin mietityttää: raha.

Mistä työpaikka ja säännölliset tulot? Jos olet eläkeläinen, niin tämähän ei ole ongelma. Eläkkeen saa Kanarialle siinä missä Suomeenkin. Jos sinun pitää hankkia toimeentulo tekemällä töitä, niin sitten tarvitaan jo mielikuvitusta ja yleensä paljon joustavuutta sen suhteen mitä on valmis tekemään.

Gran Canarialla on hyvin vaikea löytää töitä. Huomattavasti vaikeampaa kuin Suomessa. Jos osaat sujuvaa espanjaa, niin silloin mahdollisuudet ovat hiukan suuremmat. Jos osaat vielä sen lisäksi ruotsia, saksaa tai englantia, niin taas mahdollisuudet kasvavat.

Kielitaitoiset ulkomaalaiset voivat työllistyä esim. kauppaan, hotelliin, ravintolaan tai lääkäriasemille, joissa käy turisteja. Toki mille tahansa muullekin alalle, mutta se vaatii yleensä jo erittäin hyvää espanjan kielen osaamista ja kyseisen alan tutkintoa. Usein työpaikan saa suhteilla.

Keskimääräinen kuukausipalkka (40 h/viikko) esim. kaupassa on noin 1400 €. Ylitöistä ja ilta- ja viikonlopputöistä ei yleensä makseta lisäkorvauksia.

Jos sinulla on hyvä liikeidea, niin yksi vaihtoehto on yrittäjyys. Espanjalainen toiminimi (autónomo) poikkeaa siinä Suomen toiminimestä, että verojen lisäksi pitää maksaa tietty summa kuudaudessa sosiaalimaksuja, oli tuloja tai ei. Ensimmäiset puoli vuotta sosiaalimaksu on noin 50 € / kk. Seuraavan vuoden noin 180 € / kk. Ja puolentoista vuoden yrittämisen jälkeen maksu nousee n. 270 € / kk.

Toiminimellä voit tehdä myös etätöitä Suomeen. Etätyömahdollisuuksia löytyy mm. TE-palveluiden sivustolta.

Kirjanpitolaki Espanjassa on monimutkainen, joten suosittelemme yrittäjälle ehdottomasti ammattitaitoisen kirjanpitäjän eli gestorin palveluksia. Gestor tekee kirjanpidon ja hoitaa kaikki verotukseen liittyvät asiat. Gestorien palkkiot vaihtelevat melkoisesti, joten kannattaa vertailla hintoja.

Koronapandemian takia työtilanne saarella on tietenkikn vielä muuttunut. Lue blogista miten suomalaisilla yrittäjillä menee helmikuussa 2021 Las Palmasissa!

Verotus

Verotukseen liittyvät asiat kannattaa tarkistaa aluksi Suomen verotoimistosta. Jokainen tapaus on erilainen, ja verotoimistossa neuvotaan mihin omat verot maksetaan, Suomeen vai Espanjaan.

Las Palmasissa verotoimisto eli Agencia Tributaria sijaitsee osoitteessa Luis Doreste Silva 6, 35004 Las Palmas. Sieltä voi käydä kysymässä neuvoa veroasioista Espanjassa.

Sairaanhoito

Entä jos sairastuu Las Palmasissa asuessa?

Kun sinulla on NIE-numero, residencia, empadronamiento ja todistus sosiaaliturvasta, niin voit käydä ilmoittautumassa alueesi terveyskeskukseen. Saat sieltä kortin, jolla pääsee julkisen terveydenhoidon piiriin. Pääset käyttämään terveyskeskuksen ja sairaaloiden palveluja. Hammashoito ei yleensä kuulu julkisen terveydenhoidon piiriin Espanjassa vaan se täytyy hoitaa yksityisellä puolella.

Julkisen puolen terveydenhoidossa saattaa joutua odottamaan pitkiäkin aikoja, että pääsee hoitoon.

Suomalainen voi ottaa myös espanjalaisen yksityisen sairasvakuutuksen. Tällaisia vakuutuksia tarjoavat mm. Adeslas ja Mapfre. Sen turvin hoitoon pääsee tarvittaessa nopeammin yksityisklinikoille ja -sairaaloihin. Yleensä vakuutus kattaa paitsi sairaanhoidon, myös ennaltaehkäisyn: kerran vuodessa yleisen terveystarkastuksen tutkimuksineen. Vakuutus maksaa n. 50 – 100 € / kk.

NIE-numero ja residencia

NIE on Ulkomaalaisen henkilötunnus Espanjassa. Tämä kannattaa hankkia heti ensimmäisenä. Ilman sitä on melkein mahdotonta tehdä mitään toimenpiteitä Espanjassa. Sitä tarvitaan mm. pankkitilin avaamiseen, internet-liittymän hankkimiseen ja oikeastaan kaikkien asioiden hoitoon.

Samalla kannattaa hankkia myös pysyvä oleskelulupa eli recidencia. Residenciaa varten tarvitaan todiste, että tulee taloudellisesti toimeen Kanarialla. Esim. pankin tiliote, työ- tai eläketodistus ym.

Nämä toimenpiteet voi hoitaa ulkomaalaisyksikössä (Oficina de Extranjería).
Osoite: Plaza de Concordia 5, 35003 Las Palmas

Aikaa ei tarvitse varata etukäteen, vaan siellä on vuoronumero.

Empadronamiento eli sisäänkirjautuminen kaupungin asukasrekisteriin

Kun olet saanut NIE-numeron ja residencian, kannattaa tehdä empadronamiento. Empadronamiento tarkoittaa kirjautumista kaupungin asukkaaksi. Empadronamiento tarvitaan mm. jotta saa erilaisia alennuksia esim. lentolipuista, jotka ovat tarkoitettu Kanariansaarten asukkaille sekä terveyskeskuspalveluita varten.

Empadronamienton voi tehdä Ayuntamienton (Kaupungintalon) toimistossa aivan ulkomaalaisyksikön läheisyydessä.
Osoite: Calle Alfonso XIII 2, 35003 Las Palmas

Aika täytyy varata etukäteen (eli täytyy tehdä cita previa). Sen voi tehdä osoitteessa https://www.laspalmasgc.es/es/otras-secciones/cita-previa/

Sosiaaliturva

Jotta on oikeutettu käyttämään esim. julkisia terveyskeskuspalveluja, tarvitaan käynti Instituto Nacional de La Seguridad Social:ssa. Jos olet eläkeläinen, niin voit siirtää sosiaaliturvasi Espanjaan. Kysy lisää Kelasta miten se tehdään. Jos et ole eläkeläinen, niin silloin sosiaaliturvaa varten tarvitaan todistus työnteosta tai yrittäjyydestä.

Instituto Nacional de La Seguridad Socialin toimistoon pitää varata aika etukäteen. Sen voi tehdä netissä osoitteessa http://www.seg-social.es/wps/portal/wss/internet/Inicio. Sieltä valitaan kohta Obtener Cita Previa.

Osoite: Calle León y Castillo 322, 35007 Las Palmas

Asuntojen vuokrat

Las Palmasissa asuntojen vuokrat vaihtelevat kaupunginosasta ja asunnon kunnosta riippuen. Las Canterasin alueella, jossa suurin osa suomalaisista asuu, yksiön voi saada n. 500 – 700 € / kk. Kaksion 600 – 900 € / kk. Vuokranantajat yleensä haluavat todisteen asukkaan vuokranmaksukyvystä. Eli jokin todiste säännöllisistä tuloista yleensä vaaditaan. Lue lisää sivustoltamme https://www.laspalmas.fi/asunnon-vuokraus/.

Asunnon osto

Asunnon osto Las Palmasista voi olla oikein hyvä ratkaisu. Hinnat ovat matalammat kuin 10 vuotta sitten, mutta hinnat ovat tällä hetkellä nousussa. Ne jotka eivät asu Las Palmasissa koko vuotta, voivat antaa asuntonsa vuokralle osaksi vuotta. Kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Jos haluat ostaa asunnon, siitä kerrotaan enemmän sivustollamme https://www.laspalmas.fi/asunnon-osto/

Muutto Las Palmasiin tai ylipäänsä Espanjaan mielessä?

Ajankohtaista tietoa Espanjassa asumisesta, verotuksesta ja muuttoon liittyvistä asioista voi lukea Ole-lehden sivustolta http://www.olekustannus.com/ole-lehti/. Laita hakulauseeksi Muutto Espanjaan, niin sieltä löytyy hyödyllisiä artikkeleita.