Kanarialaista/espanjalaista ruokaa

Tottahan Las Palmasista kanarialaista ruokaa saa. Ja espanjalaista myöskin. Sivulla mainitut ravintolat ovat tunnelmaltaan hyvin espanjalaisia ja suosittuja paikallisten keskuudessa. Asiakaskunta koostuu lähes kokonaan espanjalaisista ja kanarialaisista. Ravintoloissa voi tilata jokaiselle oman aterian tai sitten voi tilata koko seurueelle yhteisiä tapaksia. Tyypillistä on, että monet nauttivat ateriansa baaritiskillä. Siinä voi sitten vaikka jutella tarjoilijankin kanssa samalla.

Alla mainitut ravintolat ovat jatkaneet toimintaansa koronakriisin jälkeenkin. Eli kesällä 2020 ainakin ovat vielä olleet auki.

Mikä on menu del día?

Monissa, varsinkin paikallisten suosimissa, ruokapaikoissa on tarjolla Menu del día eli päivän menu. Tämä on yleensä edullinen, maukas ja täyttävä ateriavaihtoehto. Valitettavasti ulkomaalaisilta turisteilta tämä jää usein huomiotta, koska ruokalista on lähes poikkeuksetta vain espanjaksi. Alempana on lista tavallisista kanarialaisista ja espanjalaisista ruokalajeista.

Idea on se, että hintaan (usein noin 10 €) sisältyy alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka, leipä ja ruokajuoma. Alkuruokavaihtoehtona on usein joko salaatti, keitto tai esim. täytetyt tomaatit. Pääruokana voi olla esim. pihvi, kalapaistos tai vaikka Ropa vieja (paikallinen pataruoka). Jälkiruokavaihtoehtoja on yleensä myös paljon. mm. suklaakakun pala, paikallinen riisijälkiruoka tai hedelmä. Ruokajuomana on normaalisti joko vesi, virvoitusjuoma, olut tai lasillinen valko- tai punaviiniä.

La Tasquita D’Ivan

Pieni, viihtyisä ravintola lähellä Santa Catalinan puistoa. Oikein maukasta ruokaa ja mukava henkilökunta.

Osoite: Calle General Vives 5135007 Las Palmas
Avoinna: ma-su klo 9-23

Espanjalaista ja kanarialaista ruokaa Las Palmasissa

Gambrinuksessa on terassi ja viihtyisät sisätilat. Erityisesti paikallisten suosima ravintola.

Gambrinus

Maineikas, tunnelmallinen ravintola lähellä Santa Catalinan puistoa. Erittäin hyvä ruoka ja ystävällinen henkilökunta. Hintataso ei ihan edullisimmasta päästä. Ravintolassa on terassi ja viihtyisät sisätilat.

Osoite: Calle Secretario Artiles 34
Avoinna: ma-la klo 12:30 – 0:30, su klo 12:30-17:30

Restaurante Hermanos García

Restaurante Hermanos García on erityisesti paikallisten suosima ruokapaikka. Voit valita joko ruokalistalta annokset tai ottaa päivän menun. Päivän menu (n. 10 €) tulee usein edullisemmaksi kuin listalta valitut annokset. Ravintola on hieman ruokalamainen. Asiakkaita riittää usein jonoksi asti, ja baaritiskin vieressä onkin jonotusnumerot. Saman omistajan ravintoloita on muutama Las Palmasissa. Osoite: Calle Juan Manuel Durán González 51, 35010 Las Palmas
Osoite: Calle del General Vives 59, 35007 Las Palmas
Avoinna: ma-la klo 9-0:30, su suljettu

Clandestino

Viihtyisä ravintola, jossa terassi. Maukas ruoka. Saatavana menu del día.

Osoite: Doctor Miguel Rosas 8, 35007 Las Palmas
Facebook-sivu: https://www.facebook.com/restauranteclandestino.laspalmas/

Kanarialaista ruokaa take away

Jos haluat ostaa paikallista ruokaa kotona syötäväksi, niin Las Canterasin ja Parque Santa Catalinan läheisyydessä on uusi take away -myymälä:

La Yeyita
Calle Tomás Miller 47-49

Kanarialaisia ruokia

Tässä lista tavallisimmista kanarialaisista ruuista.

Papas arrugadas con mojo eli ryppyperunat mojo-kastikkeella

Suolaisessa vedessä ryppyisiksi keitetyt pienet perunat. Ne tarjoillaan aina joko punaisen tai vihreän mojo-kastikkeen kanssa. Perunat syödään kuorineen ja dipataan mojo-kastikkeeseen. Kanarialaisen keittiön klassikko. Ryppyperunat tarjoillaan lähes aina omalla lautasellaan ja sen kanssa syödään esim. lihaa tai kalaa.

Gofio escaldado

Gofio on paahdetusta maissista ja vehnästä tehty jauhoseos. Gofio escaldadossa jauhoseokseen on lisätty kala- tai kasvislientä, jolloin siitä tulee puuromainen ruoka. Hyvin kanarialaista ja ravitsevaa. Sopii ryppyperunoiden ja lihan kanssa lisukkeeksi. Eli yksi gofio escaldado -annos riittää kahdelle tai useammallekin syöjälle.

Ropa vieja

Ropa vieja eli vanhat vaatteet on perunoista, lihasta, kanasta, kikherneistä, sipulista ja mausteista valmistettu pataruoka. Tämä voi olla pääruokana yhdelle tai sitten tapas-aterialla yksi ruokalaji, joka jaetaan monen syöjän kesken.

Potaje de berros

Potaje on keittomainen kasvismuhennos, jossa pääosassa on vesikrassi (berro). Sen lisäksi tähän keittoruokaan kuuluu peruna, porkkana, sipuli, pavut, maissi ja muita vihanneksia. Ja sianlihaa. Sopii alkuruuaksi tai pieniruokaiselle pääruuaksi.

Sancocho

Sancocho on yleensä suolatusta ja keitetystä ahvenesta tai turskasta tehty kala-ateria. Sancochoon kuuluu kalan lisäksi ryppyperunoita ja gofiota. Kanarian ympärillä on hyvät kala- ja äyriäisvedet. Kanarian matkalla kannattaa ehdottomasti maistella paikallisia tuoreita kala- ja äyriäisruokia.

Paikalliset juustot

Gran Canaria on todellinen juustosaari. Keskimäärin saarella syödään 11 kg juustoa vuodessa per henkilö. Yleisin on vuohenjuusto, mutta sen lisäksi on lehmän- ja lampaanjuustoa. Juustoa syödään sellaisenaan tai uunijuustona. Juustot ovat Kanarialla todella hyviä, joten kannattaa maistaa.

Pata asada

Grillattu sianliha.

Ensalada rusa

Ensalada rusa on oikeastaan venäläinen salaatti. Se muistuttaa etäisesti Venäjällä suosittua olivie-salaattia, mutta kyseessä on kanarialainen versio siitä. Tämä salaatti on erittäin suosittua Gran Canarialla, ja se koostuu perunasta, pavuista, porkkanasta, sipulista, kananmunista, tonnikalasta ja majoneesista.

Ensalada mixta

Gran Canarialla ei oikeastaan tunneta mehevää ja raikasta perusvihersalaattia. Ravintoloiden ruokalistoilla oleva ensalada mixta eli sekasalaatti on joka paikassa samoista aineksista koostuva: tomaatti, kurkku, lehtisalaatti, porkkanaraaste, maissi, oliivi, tonnikala ja kananmuna. Raaka-aineita ei tavallisesti sekoiteta keskenään salaatiksi, vaan ne ovat vierekkäin aseteltuina lautasella.

Paikallista kanarialaista kalaa Las Palmasissa

Päivän paikalliset kalat viihtyisässä Restaurante 410 Fish & Drinks -ravintolassa vanhassakaupungissa. Osoite: Calle Cano 41, 35002 Las Palmas

Kalat ja äyriäiset

Kanariansaarten vulkaanisen alkuperän ja maantieteellisen sijainnin takia Kanarian kalat ja äyriäiset ovat hyvin puhtaita. Ne eivät ole keränneet itseensä raskasmetalleja tai myrkkyjä. Ravintoloiden ruokalistoilta voi löytää mm. seuraavan nimisiä kaloja ja äyriäisiä:

 • Atún –  tonnikala
 • Burgado – eräänlainen simpukka
 • Camaron – katkaravun tyyppinen pieni äyriäinen
 • Cherne –  hylkyahven
 • Jurel eli chicharro – piikkimakrilli
 • Lapa – pieni simpukka
 • Lenguado – meriantura
 • Mero – meriahven
 • Pulpo – mustekala
 • Sama – ahvenlaji
 • Sargo – ahvenlaji
 • Salmonete – ahvenlaji
 • Vieja – papukaijakaloihin kuuluva laji (Sparisoma cretense)

Mousse de gofio

Gofiosta eli paahdetusta maissista ja vehnästä valmistettu jälkiruoka, mousse.

Trucha

Makean ystävä pitää varmasti truchoista. Trucha on ihana, makea leivonnainen. Täytteenä voi olla bataattihilloa (batata) tai viikunakurpitsahilloa (cabello de ángel). Truchoja myydään ruokakauppojen konditoriatiskillä sekä useissa kahviloissa ja konditorioissa.

Kanariansaarten hedelmiä

Kanarialainen banaani

Kanariansaarilla kasvava banaani eli plátano canario on pienempi ja makeampi kuin Suomessa myytävät tuontibanaanit.

Níspero

Níspero eli lokvatti eli japaninmispeli on paikallinen luumua ja persikkaa muistuttava hedelmä, jota saa keväällä.

Viikunakaktus

Viikunakaktuksen hedelmä (tuno indio) on myös sellainen terveyspommi, jota kannattaa maistaa. Hedelmä on piikkinen, sisällä on siemeniä ja tummanpunainen väri sotkee helposti vaatteet. Joten helpointa tuno indiota on nauttia mehun muodossa. Mehua myydään pienissä pulloissa hedelmiä ja vihanneksia myyvissä pikkuliikkeissä.

Papaija

Jos tykkäät vatsaystävällisestä papaijasta, niin täältä sitä saa! Kaupoissa myydään myös raakoja ja ylikypsiä papaijoita. Raaka papaija on kova ja melko vihertävä. Ylikypsä on keltaisen oranssi ja aivan pehmeä. Juuri sopiva papaija on hieman pehmeä, ja se on pääosin keltaisen oranssi. Siinä voi olla vihreää, mutta se on pääosin keltaisen oranssi.

Mango ja manga

Mango on kypsyessään keltainen. Manga on on kuten mango, mutta isompi ja kypsyessään punertava.

Maracuyá

Maracuyá eli parchita eli passionhedelmä.

Pitahaya

Pitaija

Gran Canarian juomat

Alkoholijuomien suhteen kanarialaiset ovat viini- ja olutihmisiä. Väkeviä alkoholeja saarilla ei juuri käytetä.

Hunajarommi

Väkevin paikallinen juoma on hunajarommi (ron con miel). Gran Canaria on tunnettu tästä makeasta herkkujuomasta. Ravintolassa hunajarommia usein tarjotaan chupito (paukku) aivan aterioinnin lopuksi. (Arehucasin rommitehtaalle pääsee muuten vierailemaan ja tutustumaan rommin tekoon, sekä maistelemaan tuotoksia.)

Olut

Gran Canarian oma olutmerkki on Tropical. Nimensä mukaisesti oluessa on hieman trooppisen hedelmäinen maku.

Viini

Kanariansaaret, erityisesti Teneriffa ja Lanzarote, ovat kuuluisia hyvistä viineistään. Varsinkin valkoviinit ovat erinomaisia. Gran Canaria ei ole ihan samalla tasolla viinintuotannon suhteen, mutta esim. Bodegas Tunten valkoviinit ovat saaneet tunnustuksia kansainvälisissä viinikilpailuissa.

Clipper

Alkoholittomista juomista pitää mainita virvoitusjuoma Clipper. Tehdas sijaitsee Gran Canarialla, ja se on perustettu jo vuonna 1956. Mansikka-Clipper eli Clipper de fresa on uskomattoman suosittu juoma Kanarialla. Hyvin makeaa ja varmastikin lasten makuun.

Leche y Leche

Leche y Leche on kanarialainen tapa nauttia kahvi. Siihen tulee kondensoitua maitoa, tavallista maitoa ja kahvia. Tässä järjestyksessä. Muualla Espanjassa juoma tunnetaan nimellä Café bombon. Jos tykkäät makeasta, niin pyydäpä kahvilassa seuraavan kerran leche y leche.