Gran Canaria

Suomalaiset yrittäjät Las Palmasissa – miten menee?

Korona on kohdellut Espanjaa kovalla kädellä, ja Gran Canariallakin suuri osa yrityksistä on lopettanut toimintansa. Entä suomalaiset yrittäjät Las Palmasissa, miten on heidän laitansa? Minkälaiset tulevaisuuden näkymät heillä on? Mitä terveisiä he lähettävät suomalaisille?

Haastattelimme yhdeksää suomalaisyrittäjää Las Palmasissa helmikuussa 2021, kun koronan alkamisesta on jo lähes vuosi.

Ehkäpä näiden sisukkaiden yrittäjien esimerkki antaa rohkeutta niille, jotka haaveilevat muutosta tänne!

Kawa Akreyi – Bar San Remo

Suomalaiset yrittäjät: Bar San Remo Las Palmas

Kawa Akreyin pyörittämässä Bar San Remossa on mennyt hyvin koronatilanteesta huolimatta. Suomalaisia on kuitenkin ikävä!

Kawa on toiminut ravintola-alalla jo lähes 20 vuotta. Ensin Suomessa ja nyt Las Palmasin suomalaisessa baarissa San Remossa kolme vuotta. Hän on ollut yrittäjänä siinä yksinään nyt vuoden.
Mikä sai sinut tulemaan Las Palmasiin / perustamaan yrityksen?

Minut sai tulemaan tänne uuden oppiminen ja haasteet: uudessa maassa pyörittää yritystä. Ja tietenkin myös ilmasto. Enää ei tarvitse tehdä lumitöitä.

Miten on mennyt? Miten koronatilanne on vaikuttanut?

Hyvin on liiketoiminnan kanssa mennyt, kunnes korona vähän hidasti suomalaisten tuloa tänne. Joten piti keksiä muuta virikettä ja ohjelmaa. Asiat ovat hyvin San Remossa, ja olemme olleet onnekkaita, että eri kansalaisuudet ovat löytäneet meidän baarin ja viihtyvät täällä. Useina iltoina meillä on ollut yli 50 kansalaisuutta täällä ja kaikki sulassa sovussa ja iloisina.

Minkälaiset ovat tulevaisuuden näkymät?

Tulevaisuus näyttää avoimelta, ja suunnitelmia ei tehdä pitkälle aikavälille vaan mennään pari kuukautta kerrallaan. Olemme vankalla pohjalla ja minun kova työpanostus on kantanut yritystä vaikeasta ajasta yli. Meillä on ohjelmaa ja viihdykkeitä esim. biljardi, dartsi, ja urheilua näytämme paljon, mikä on houkutellut paljon nuorisoa paikalle. Meidän mielestä eri kulttuurit ovat rikkaus ja niiden sekoittuminen yhdessä paikassa tuo monelle iloa ja mahdollisuuden tutustua kulttuureihin. San Remoon ovat kaikki tervetulleita!

Mitä terveisiä haluat sanoa suomalaisille?

Terveisiä suomalaisille haluan sanoa että malttakaa vaan. Täällä edelleen aurinko paistaa ja myös leveä hymy löytyy San Remon tiskin takaa vielä pitkään. Kun siirrymme normaaliin elämään, pyörivät myös jälleen kaikille suomalaisillekin tutut viikko-ohjelmat. Ikävä on kaikkia, ja toivomme että pysytte terveenä ja nähdään pian!

Bar San Remo
Osoite: Calle Secretario Artiles 42, 35007 Las Palmas de Gran Canaria
Puh. +34 928 39 99 39
Facebook-sivu: www.facebook.com/Barsanremo1/

Yesica Torres Kettunen – Asunnonvälitys Sisu

Suomalaiset yrittäjät Las Palmas: Yesica Torres Kettunen. Asunnon vuokraus

Yesica Torres Kettunen välittää asuntoja Las Palmasissa sekä muualla Gran Canarialla. Ensi kaudelle kysyntää on jo paljon!

Yesica on ammatiltaan lentoemäntä, mutta on nyt virkavapaalla. Hän aloitti yritystoiminnan asunnonvälittäjänä viime syksynä 2020. Yesica on viettänyt lapsuutensa Gran Canarialla, mutta on sen jälkeen asunut vuosia Teneriffalla ja Madridissa.

Mikä sai sinut perustamaan yrityksen?

Firman entinen omistaja, Harriet Heilbut, toivoi minun jatkavan hänen työtään, ja suostuin hänen toiveeseensa.

Miten on mennyt? Miten koronatilanne on vaikuttanut?

Olen nyt vasta harjoitellut tämän kauden ja toivon voivani aloittaa sataprosenttisesti ensi kaudella. Totta kai koronatilanne on vaikuttanut negatiivisesti kaikkiin, myös minun toimintaani.

Minkälaiset ovat tulevaisuuden näkymät?

Kaikki yrittäjät odottavat ensi kautta. Toivomme sen olevan normaali – tai ainakin melkein normaali!

Mitä terveisiä haluat sanoa suomalaisille?

Me kaikki suomalaiset yrittäjät toivomme, että maanmiehemme käyttäisivät meidän palvelujamme. Yhdessä me tästä selviämme!

Asuntovälitys SISU / Yesica Torres Kettunen
Sähköposti : yesicatkettunen@gmail.com
Puhelin/Whatsapp: +34 646 217 214
Puhelin: +34 828 99 98 88
Osoite : c/ Jose Franchy Roca 5, 2. kerros, toimisto 201, 35007 Las Palmas de Gran Canaria

David Reze – leipuri-kondiittori

Suomalaiset yrittäjät Las Palmasissa: Leipomo David Reze

David Rezen leipomon suomalaisherkut ovat tulleet tutuiksi jo paikallisillekin.

David on alun perin Ranskasta, mutta asunut Suomessa 13 vuotta ennen muuttoa Las Palmasiin. Suomen pikkuleipomoissa hän oppi perinteisten suomalaisherkkujen valmistuksen. Yrittäjänä hän on ollut Las Palmasissa vuodesta 2020.

Mikä sai sinut tulemaan Las Palmasiin / perustamaan yrityksen?

Vuonna 2000 vierailin ensimmäistä kertaa Gran Canarialla ja ihastuin heti saareen ja tunnelmaan. Runsaan parin vuoden pähkäilyn jälkeen päätimme muuttaa Las Palmasiin. Täällä olen ollut töissä leipomossa, rakennuksilla ja hotellissa. Viime vuonna sain mahdollisuuden tehdä yhdestä unelmastani totta ja perustin leipomon vaimoni kanssa.

Miten on mennyt? Miten koronatilanne on vaikuttanut?

Ajoitus meni hieman pieleen koska 2,5 kuukauden kuluttua iski korona. Suomalaiset ja muut ulkomaalaiset asiakkaat katosivat parissa viikossa, ja jäimme paikallisten armoille. Toisaalta karanteeni auttoi lähikorttelin asukkaita tutustumaan tuotteisiini. Tällä hetkellä asiakaskunta onkin enimmäkseen paikallisia.
Ideana alun perin oli tarjota suomalaisille tuttuja tuotteita sekä paikallisille uusia makuja. Olemme saaneet kiitosta tuoreista leivistä, joita nykyisin on enää vaikea saada keskustan leipomoista tai isoista ketjuista. Korttelin mummotkin ostavat jo ruisleipää ja kahvittelevat Tosca-piirakan kanssa.

Minkälaiset ovat tulevaisuuden näkymät?

Koronan helpotettua toivon saavani täysvaltaisen asiakaskunnan sekä paikallisista että suomalaisista ja muista turisteista.

Mitä terveisiä haluat sanoa suomalaisille?

Kiitos kaikille suomalaisille jotka ovat meitä kannattaneet ja kannustaneet! Tuki on ollut tärkeää.
Tulkaa rohkeasti kysymään lempituotteitanne tai antamaan vinkkiä, mitä uutta voisin valmistaa.

Pastelería-panadería David Reze
Osoite: Dr Grau Bassas 11, 35007 Las Palmas de Gran Canaria
Puhelin/Whatsapp +34 639 991 565
david.reze52@gmail.com
Facebook: David Pasteleria konditori patisserie artisanal – Etusivu | Facebook

Slavik Robtsenkov – valokuvaaja

Suomalainen yrittäjä Las Palmasissa. Slavik Robtsenkov, valokuvaaja.

Valokuvaaja Slavik Robtsenkovilla on ollut nyt vähemmän suomalaisasiakkaita. Muun maalaisten ja paikallisten ansioista toiminta on kuitenkin voinut jatkua.

Slavik on alun perin Virosta, mutta asunut Suomessa 16 vuotta. Hän muutti Las Palmasiin yli kuusi vuotta sitten. Yrittäjänä täällä hän on toiminut saman verran.

Mikä sai sinut tulemaan Las Palmasiin / perustamaan yrityksen?

Yksi suurimmista syistä tänne muuttoon oli hyvä ilmasto ja saaren miellyttävä ilmapiiri. Yrityksen perustin, koska se oli saaren työtilanteessa minun kohdallani järkevin vaihtoehto.

Miten on mennyt? Miten koronatilanne on vaikuttanut?

Aluksi oli tietysti haastavaa löytää asiakkaita. Pikku hiljaa kuitenkin tilauksia alkoi tulla. Ennen pandemiaa asiakkaita oli jo aika paljonkin. Ulkonaliikkumiskielto tietysti vei työt useaksi kuukaudeksi, mutta heti kun turisteja alkoi tulla saarelle, myös kuvauksia on ollut. Tällä hetkellä tilauksia on yllättävänkin paljon.

Minkälaiset ovat tulevaisuuden näkymät?

Hyvät. Aion tarjota enemmän koko päivän valokuvausretkiä, koska tällaiselle on ollut kysyntää. Asiakkaiden kanssa käydään päivän aikana kolmessa kohteessa, esim. Dyyneillä, Las Palmasin vanhassakaupungissa ja Agaetessa. Päivän aikana asiakkaat saavat hienot kuvat itsestään useassa eri paikassa ja näkevät samalla saarta.

Mitä terveisiä haluat sanoa suomalaisille?

Kun tulette saarelle, ja haluatte hienoja valokuvia ja nähdä paikkoja, niin ottakaa yhteyttä! Vuokraan retkiä varten auton, esim. turvallisen Volvon, jonka kyydissä on mukava matkustaa.

Slavik Robtsenkov
Puhelin/Whatsapp +34 622 276 499
Sähköposti: info@slavik.fi
www.slavik.fi

Leila Kuivalainen – vaate- ja asustekauppa Las Canteras LifeStyle

Suomalaiset yrittäjät Las Palmasissa: Leila Kuivalainen, Las Canteras LifeStyle -putiikki

Leila Kuivalaisen Las Canteras LifeStyle -putiikki on monille tuttu viehättävistä vaatteista ja asusteista.

Leila on alun perin Nokian verkkopuolen insinööri, sittemmin laitesukelluskouluttaja, nyttemmin rantaputiikin omistaja. Hän aloitti yritystoiminnan Las Palmasissa elokuussa 2019.

Mikä sai sinut tulemaan Las Palmasiin / perustamaan yrityksen?

Muutin alun perin Gran Canarialle sukelluskouluttajaksi. Palkka ei korvannut pitkiä päiviä eikä fyysistä ja vastuullista työtä, enkä muutenkaan viihtynyt etelässä. Ihastuin Las Palmasiin ja sain työpaikan Las Canteras LifeStylestä. Omistajan muuttaessa Balille hän päätti myydä liikkeensä, ja minä ostin entisen työpaikkani. Päätös oli helppo, koska olin jo pyörittänyt toimintaa muutaman vuoden ja tiesin, miten yritys toimii.

Miten on mennyt?

Alku lähti käyntiin oikein hyvin. Minulla on paljon vakiasiakkaita sekä Gran Canarialta että ulkomailta, ja sijainnin ansiosta uudet asiakkaat löytävät kaupan helposti.

Miten koronatilanne on vaikuttanut?

Hirvittävästi. Viime vuonna jouduin sulkemaan kahdeksi kuukaudeksi, kuten lähes kaikki muutkin yritykset. Syyskuussa turismi käytännössä loppui, ja myynti on tipahtanut noin 60% edellisestä vuodesta. Saarilla ei ole ostovoimaa, suurin osa paikallisista on lomautettuna tai työttömänä. Tämä helmikuu on historian huonoin, hyvä jos saavutetaan 20% viime vuoden myynnistä. Juoksevat kulut ovat silti ennallaan ja esimerkiksi liiketilan vuokraan ei saa mitään helpotusta.

Tavaroiden tuonti Kanarialle on järkyttävän hidasta ja kallista ilman pandemiaakin, koronan myötä olen totutellut 2-3kk toimitusaikoihin, mikä on pienelle kaupalle aika hermoja raastavaa.

Minkälaiset ovat tulevaisuuden näkymät?

Täytyy ajatella positiivisesti ja luottaa siihen, että tilanne paranee ja turismi toipuu jossain vaiheessa, joskin hitaasti. Vakiasiakkaita kunnioittaen olen jatkanut valikoiman uudistamista varovaisesti, vaikkei myyntiä juuri olekaan. Kunhan asiakkaita taas tulee, minulla on räkit ja hyllyt täynnä kaikkea kivaa ja kaunista.

Mitä terveisiä haluat sanoa suomalaisille?

Tervetuloa Kanariansaarille! Koronan takia ei kannata jättää tulematta, tilanne on täällä hyvä ja varsinkin Las Palmasissa elämä suht normaalia. Täällä viihtyy sekä turistina että asukkaana. Itselleni Espanja on kuudes asuinmaa ja tulin saarille valtavin ennakkoluuloin, mutta Las Palmas oli hurjan positiivinen yllätys ja olen löytänyt täältä paikkani.

Las Canteras LifeStyle
Osoite: Paseo de Las Canteras 20, 35008 Las Palmas de Gran Canaria
Facebook: https://fi-fi.facebook.com/lascanteraslifestyle
Instagram: Las Canteras Lifestyle (@las_canteras_lifestyle) • Instagram-kuvat ja -videot
Puh: +34 634 36 90 05

Mari Metsola – asunnonvälitystä, tulkkauspalveluja

Mari Metsola tarjoaa tulkkauspalveluja sekä asunnonvälitystä. Suomalainen yrittäjä Las Palmasissa.

Mari Metsola välittää asuntoja sekä tarjoaa tulkkauspalveluja. Muiden yrittäjien tavoin hän odottaa innolla matkailijoita.

Mari on tullut Gran Canarialle jo 27 vuotta sitten, alun perin au pairina. Asunnonvälitysalalla hän on ollut 10 vuotta. Hän tekee tulkkauksia mm. sairaaloissa, lääkärikäynneillä ja muissa hyvää kielitaitoa vaativissa tilanteissa.

Mikä sai sinut perustamaan yrityksen?

Perustin yrityksen, koska kysyntää oli niin paljon sekä asuntoasioissa että tulkkaustehtävissä.

Miten on mennyt? Miten koronatilanne on vaikuttanut?

Yritystoiminta on mennyt oikein hyvin, kunnes korona laittoi kaiken uusiksi. Töitä on ehkä 10% normaalista.

Minkälaiset ovat tulevaisuuden näkymät?

Uskoisin että pitkällä tähtäimellä tulevaisuuden näkymät ovat positiiviset! Moni suomalainen jo kaipaa päästä taas Kanarialle. Heti kun vaan lentoja on saatavilla paremmin, tilanne varmasti paranee.

Mitä terveisiä haluat sanoa suomalaisille?

Kaikesta huolimatta Kanarialla on ollut hyvä olla. Koen, että olemme olleet täällä turvassa. Maskiinkin on jo tottunut, sen pitäminen ei ole niin kauheaa. Tervetuloa Gran Canarialle! Täällä innolla odotetaan matkailijoita!

Mari Metsola
Puhelin/Whatsapp: +34 616 599 270

Vilma Kohonen – Vink, Vink – Hyvinvointipalvelut

Vilma Kohonen on suomalainen hieroja ja hyvinvointivalmentaja Gran Canarialla.

Vilma Kohonen on järjestämässä suoria lentoja Helsingistä Las Palmasiin taas ensi kaudella.

Vilma on koulutettu hieroja, ravintovalmentaja ja kosmetologi. Hän on aloittanut kosmetologiyrittäjänä yli 20 vuotta sitten. Ravintovalmentajaksi hän on valmistunut vuonna 2015 sekä hierojaksi 2019. Nyt seuraavaksi hän valmistuu kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi. Yrittäjänä Las Palmasissa Vilma aloitti vuosi sitten.

Mikä sai sinut tulemaan Las Palmasiin / perustamaan yrityksen?

Las Palmasin lämmin suolainen ilmasto, Canteraksen ranta ja upea kaupunkikulttuuri vei sydämeni lomareissuilla. Näillä lomareissuilla heräsi aina kysymys: ”Miten työllistäisin itseni täällä?”. Yrittäjälle helppo kysymys eli ”yrittämällä”!

Miten on mennyt?

Loistavasti täällä on mennyt. Täällä on ihania asiakkaita, jotka käyvät minulla niin hieronnoissa kuin ravintovalmennuksessa. Lisäksi teen etätyönä ravintovalmennuksia ja koulutuksia Suomeen. Olen myös kerännyt suomalaista yrittäjäverkostoa yhteen täällä, ja meillä on hyvä verkostotiimi lähtenyt muodostumaan mottona ”yritetään yhdessä!”

Miten koronatilanne on vaikuttanut?

Suomalaisia on selkeästi vähemmän kuin viime vuonna, mutta kuitenkin minulla on ollut jatkuvasti asiakkaita.

Minkälaiset ovat tulevaisuuden näkymät?

Hyvältä näyttää. Uskon, että ensi kausi tulee olemaan jo erilainen. Olen järjestämässä Team Talveksi Kanarialle 2021-2022 Facebook-ryhmässä yksityistä lentoa taas ensi syksynä, joten talviasukkaat pääsevät turvallisesti Las Palmasiin.

Mitä terveisiä haluat sanoa suomalaisille?

Las Palmasissa on hyvä olla, olet sitten etätyöläinen, talviasukas tai lomailija.

Vink, Vink – Hyvinvointipalvelut / Vilma Kohonen
Osoite: Calle Luis Morote 7, 35007 Las Palmas de Gran Canaria (hissi krs.1)
Centro de Medico Blanco / Euronordicin tiloissa
Puhelin/Whatsapp: +34 672 317 451
Puhelin: +358 400 475 034
www.vilmanravintovinkit.fi

Yki Kohonen – Ykin Remonttipalvelut

Yki Kohonen, suomalainen yrittäjä Gran Canarialla. Asuntoremontit.

Yki Kohonen uskoo, että laadukkaille asuntoremonteille on tulevaisuudessakin tarvetta Las Palmasissa.

Yki, eli espanjalaisittain Jorge, on ollut remonttialalla jo 36 vuotta, ammattiopettajana siitä noin 20 vuotta. Yritystoiminnan asuntoremonttien parissa Las Palmasissa hän aloitti vuosi sitten.

Mikä sai sinut tulemaan Las Palmasiin / perustamaan yrityksen?

Vaimo houkutteli ja Las Palmas on hieno merellinen kaupunki asua.

Miten on mennyt?

Hienosti. Hommia on pikku hiljaa alkanut tulemaan enemmän ja enemmän koronasta huolimatta.

Miten koronatilanne on vaikuttanut?

Koska täällä on vähemmän suomalaisia tällä hetkellä, niin sen huomaan myöskin tilauksissa Las Palmasissa. Suomen Turussa olen taas kesäisin ylityöllistynyt koronasta huolimatta.

Minkälaiset ovat tulevaisuuden näkymät?

Uskon, että hyvät. Täällä on tällä hetkellä paljon sijoitusasuntoja tai talviasuntoja tarjolla. Pystyn tarjoamaan asunnon hankkijoille ammattitaitoista ja suomalaista remonttipalvelua, johon voi luottaa 100%:sti.

Mitä terveisiä haluat sanoa suomalaisille?

Jos haluat muutosta elämääsi, niin tee se rohkeasti. Unelmat on tehty toteutettaviksi! Näin minä ja vaimonikin tehtiin. Ota yhteyttä remonttiasioissa. Autan sinua mielelläni!

Yki Kohonen
Puhelin/Whatsapp: +358 40 052 8123
Puhelin: +34 672 317 454

Suomalaiset yrittäjät toivottavat sinut tervetulleeksi Las Palmasiin

Suomalaisten yrittäjien tulevaisuuden näkymät ovat positiiviset. Turismin odotetaan taas palaavan. Kaupunkina Las Palmas on turvallinen asumiseen ja matkailuun. He toivottavatkin sinut tervetulleeksi! Joko lomalle tai vaikka asumaan pysyvästi.
Kiinnostaako muutto? Lue aiheesta lisää sivustoltamme: Muutto Las Palmasiin mielessä? Mitä ottaa huomioon? | laspalmas.fi

You Might Also Like