Gran Canaria

Minkälaisia ihmisiä kanarialaiset ovat?

Rantojen lisäksi aurinkoisia ovat saaren ihmiset

Rantojen lisäksi aurinkoisia ovat saaren ihmiset.

Kanariansaaret ovat tuttuja tuhansille suomalaisille. Saattaa kuitenkin olla, että itse kanarialaiset ihmiset ovat jääneet hieman vieraiksi.  Kanariansaaret kuuluvat kyllä Espanjaan, mutta kanarialainen mentaliteetti poikkeaa melkoisesti mannerespanjalaisesta. Onhan mantereelle kuitenkin matkaa 1300 km. Kanariansaariakin on seitsemän, ja niillä jokaisella on vielä omat kulttuurinsa ja tapansa.

Gran Canaria ja Teneriffa ovat kuin Tampere ja Turku

Saarten – varsinkin Gran Canarian ja Teneriffan – välillä on aina pieni kisailu. Vähän niin kuin tamperelaisten ja turkulaisten välillä. He kertoilevat mielellään vitsejä toisistaan. Ja jos Gran Canarian jalkapalloseura UD Las Palmas putoaa Espanjan ykkösdivisioonasta, se ei haittaa. Pääasia on että ainakaan Teneriffan jalkapallojoukkue ei pääse sinne.

Ystävällisiä ja leppoisia

Kanarialaisia naisia kansallispuvuissa

Kanarialaisia naisia kansallispuvuissa Las Palmasissa

Ensimmäinen asia mikä pitää kanarialaisista mainita on se, että he ovat erittäin ystävällistä kansaa. He ovat auttavaisia ja vieraanvaraisia. Niin toisilleen kuin ulkomaalaisillekin. Sama ystävällisyys huokuu sekä vanhoista että nuorista.

Vaikka kanarialaiset ovat varsin eloisia, itkevät ja nauravat helposti, niin harvemmin näkee heidän menettävät malttiaan. Heillä on tapana hoitaa tiukatkin tilanteet rauhanomaisesti ilman suurempia suuttumuksen purkauksia.

Myös vieraita ihmisiä on tapana puhutella sanoilla ”mi niño” tai ”mi niña” (poikani tai tyttöni), guapa (nätti), cariño (rakas), mi amor (rakkaani) jne. Nämä sanat eivät tarkoita, että henkilöllä olisi sen kummempia tunteita sinua kohtaan. Se on vain paikallinen, sydämellinen tapa puhua. Mutta kieltämättä tuntuu mukavalta kuulla tällaisia ystävällisiä sanoja, vaikkei niillä sen ihmeellisempää merkitystä olekaan.

Puheliaita ja avoimia

Bussissa karnevaaliaikaan Las Palmasissa. Kanarialaiset tykkäävät juhlia.

Las Palmasin paikallisbussissa karnevaaliaikaan

Kanarialaiset ovat ylipäänsä puheliaita ja avoimia. He eivät ole ollenkaan ujoja ja hiljaisuuden kaipuisia, niinkuin usein suomalaiset ovat. Bussissa ja muissa julkisissa tiloissa harvemmin vallitsee sellainen hiljaisuus kuin Suomessa.

Pääkaupungissakin Las Palmasissa on tapana tervehtiä naapureita rapussa. Enää kaupungissa ei yleensä tervehditä kadulla vastaantulevia vieraita ihmisiä. Mutta pienemmissä kylissä on se on edelleen tapana. Suomalaisesta kulttuurista poiketen hississä pitää aina puhua naapureitten kanssa. Jos ei muuta keksi, niin vaikka säästä. Hiljaisuus on pahasta.

Ja jutun kerronnan he osaavat. Usein faktoja tärkeämpää on se, että tarina on hauska. Pieni asioiden liioittelu ja dramatisointi kuuluu myös asiaan.

Iloluontoisia

Kansantanssit Parque Doramasissa. Yleisönä ovat pääasiassa itse kanarialaiset.

Parque Doramasissa pistetään jalalla koreasti joka sunnuntai.

Kanarialaiset tykkäävät juhlia ja pitää hauskaa. Tästä kertoo mm. jokatalviset kuukauden kestävät karnevaalit. Sen lisäksi Santa Catalinan puistossa Las Palmasissa on vuoden ympäri joka lauantai jokin tapahtuma. Jos ei muuta, niin kanarialaisia kansantansseja ja laulua.

Perheen ja ystävien voimin kokoonnutaan usein ravintolaan, baariin tai rannalle. Myös lapset ovat mukana menossa – aivan iltamyöhään asti. Täällä ei lapsilla tunnu olevan samanlaisia nukkumaanmenoaikoja kuin Suomessa.

Rakkaus ruokaan

Kanarialaiset rakastavat ruokaa ja siitä puhumista

Kanarialainen ruoka on kieltämättä hyvää. Sen takia se onkin mukava keskustelunaihe!

Saarelaisten ehkä tärkein puheenaihe on ruoka ja viini. Tämä lienee yleisespanjalainen piirre. Jos keskustelet jonkun kanssa vähänkin pidempään, niin kääntyy puhe ainakin jossakin vaiheessa ruokaan. Ja viiniin. Hän kysyy sinulta oletko maistanut jotakin tiettyä kanarialaista ruokaa. Sitten kuulet kuinka se valmistetaan ja kuinka erinomaista se on. Joten valmistaudu keskustelemaan ruuasta! Ei haittaa jos et tiedä ruuanlaitosta paljon. Riittää että olet kiinnostunut kuuntelemaan ja olet halukas tietämään lisää aiheesta.

Auringon lapsia

Paseo de Las Canteras pukeutuminen

Las Canterasin rantabulevardilla voi nähdä samaan aikaan turisteja bikineissä ja paikallisia asukkaita toppatakissa.

Kanarialla on yleensä aina aurinkoista ja lämmintä. Kun lämpötila laskee alle 20 asteen, niin paikalliset alkavat käyttää talvivaatteita. Turistit kulkevat rantasandaaleissa ja shortseissa, mutta paikallisilla on saappaat ja toppatakki. Paikalliset myös kauhistelevat turistien pukeutumista, ja ihmettelevät eikö näillä ole kylmä, varsinkaan lapsilla.

Saarella harvemmin sataa vettä. Joten siihen ei ole totuttu samalla tavalla kuin vaikka Suomessa. Sateella kanarialaiset muuttuvat hieman alakuloisiksi ja pysyttelevät mieluummin sisätiloissa. Jos sinut nähdään menevän ulos esim. lenkille pienessä sateessa, niin tulet varmasti saamaan kummastuneita katseita.

Kiireettömiä ja rentoja

Kiireettömät kanarialaiset ihmiset. Kaupungillakin on rento tunnelma.

Lähes 400 000 asukkaan pääkaupungissakin on kiireetön tunnelma.

Kanarialaiset eivät ole niin kiireisiä ja täsmällisiä kuin suomalaiset. Myöhästelyä ei pidetä niin pahana asiana kuin Suomessa. Sovitut ajat ovat noin-aikoja. (Paitsi viralliset tapaamiset esim. lääkäri, virastot jne.) Joissakin tapauksissa tapaamiset peruuntuvat automaattisesti, jos niitä ei erikseen varmisteta! Joten kaikki on tapana vielä varmistaa.

Vaikka joskus tuntuu, että asiat ei hoidu täällä samalla tehokkuudella kuin Suomessa, niin moni asia hoituu loppujen lopuksi neuvottelemalla. Kanarialaiset ovat valmiita tulemaan vastaan, neuvottelemaan ja joustamaan. Ehkäpä juuri siksi, että kaikki ei ole niin valmiiksi lukkoon lyötyä kuin Suomessa.

Rentous ja stressittömyys välittyy myös ihmisten kävelyvauhdista. Tee testi: Jos kävelet Las Palmasissa normaaliin suomalaiseen tapaan, kuinka moni ihminen ohittaa sinut kävellen? Ei kukaan. Kävelitpä mielestäsi kuinka hitaasti tahansa, todennäköisesti silti ohitat kaikki.

Onnekkaita

Kanarialaiset rakastava jalkapalloa. Sitä voi Kanarialla pelata ulkona shortseissa ympäri vuoden.

Jalkapalloakin voi pelata ulkona shortseissa ympäri vuoden.

Kanarialaiset pitävät itseään hyvin onnekkaina saadessaan asua Kanariansaarilla. Eikä suotta! Onhan täällä monen tutkimuksen mukaan maailman paras ilmasto. Mistä muualta Euroopasta löydät hiekkarantoja, joissa voi ottaa aurinkoa ja uida ympäri vuoden? Kanarialaiset kertovatkin mielellään saarestaan ja kulttuuristaan.

Jos et vielä tunne kanarialaisia, niin toivottavasti pääset tutustumaan!

Kiinnostaako keitä Kanarialla asui ennen espanjalaisten tuloa? Lue blogistamme saarten alkuperäisasukkaista. Sivustollamme kerrotaan myös mm. Las Palmasin ja koko Gran Canarian nähtävyyksistä.

Kiinnostavaa tietoa saarista löytyy myös Kanariansaarten matkailusivustolta.

 

Teksti: Katja/laspalmas.fi
Kuvat: Katja/laspalmas.fi, Slavik Robtsenkov/slavik.fi

You Might Also Like