Gran Canaria

La Palma – vehreä ”La Isla Bonita”

La Palma on Kanarian seitsemästä saaresta yksi vihreimmistä. Se on saariryhmän kolmanneksi pienin niin pinta-alaltaan kuin väkiluvultaankin. Saari on suureksi osaksi vuoristoista ja vehreää. Siksi se tunnetaan myös nimellä La Isla Bonita (Kaunis saari). Koko saari on El Hierron ja Lanzaroten tavoin Unescon biosfäärialuetta.

Kauniiden vuoristoisten metsämaisemien lisäksi saarella on myös pieniä laavahiekkarantoja. Suuria banaaniviljelyksiä ei voi olla huomaamatta. Pienet, makeat banaanit ovatkin yksi La Palman tärkeimmistä vientituotteista. Saari on kuuluisa myös harvinaisen kirkkaasta tähtitaivaastaan.

La Palma metsässä vuorella

Vuoristossa pilvet näkyvät jossakin alhaalla

Tazacorte hiekkaranta

Tazacorten laavahiekkaranta

Puolessa välissä saarta, etelä-pohjoissuunnassa, menee vuoristoalue, joka jakaa saaren kahteen ilmastollisesti erilaiseen osaan. Idässä on usein pilvistä ja viileää, mutta rehevän vihreää ja kaunista. Lännessä taas on huomattavasti aurinkoisempaa ja kuivempaa, ja kasvillisuus on toisenlaista, metsät mäntyisiä. Saaren rantalomakohteet sijatsevat aurinkoisessa länsiosassa.

Idän ja lännen yhdistävä päätie, LP-3, menee pari kilometriä tunnelissa. Tunnelin toisessa päässä tuntuu, että olisi saapunut kokonaan eri maahan, kun sää ja luonto vaihtuu tyystin erilaiseksi. Kontrasti on melkoinen!

La Palma itäosa

Tunnelin itäpuolella pilvistä

La Palma länsiosa

Tunnelin länsipuolella aurinkoista

Subtrooppista metsää ja kanarianmäntymetsää

Luonnon ystävälle varmasti yksi La Palman hienoimmista nähtävyyksistä on saaren koillisosassa sijaitseva Los Tilos -laurisilvametsä. Laurisilva on kosteaa subtrooppista metsää, jossa kasvaa erilaisia laakeripuita ja muita subtrooppisia kasveja. Los Tilos on yksi Kanarian kuuluisimmista laurisilvametsistä.

Caldera de Taburiente on keskellä saarta sijaitseva kansallispuisto. Se taas on aivan eri tyyppinen, mäntyinen metsä tulivuorenpurkauksessa syntyneessä kraaterissa ja sen reunoilla.

Molemmat paikat sopivat patikointiin. Korkeuserot ovat huomattavat molemmissa paikoissa, joten kunto varmasti kohoaa täällä liikkuessa.

Los Tilos laurisilva, La Palma

Los Tilos, satumainen laurisilvametsä

Caldera de Taburiente

Caldera de Taburiente

Pääkaupunki Santa Cruz de La Palma

La Palman pääkaupunki on saman niminen kuin Teneriffankin pääkaupunki eli Santa Cruz. Se on perustettu jo vuonna 1493. Kaupunki on todella kaunis, pieni, postikorttimainen, kanarialaistyylinen kaupunki. Ei ihme, että suuret risteilyalukset poikkeavat päiväksi tännekin. Kaupungissa saa ajan kulumaan ihaillessa kaunista arkkitehtuuria ja kanarialaisia parvekkeita.

Kaupungissa on noin 15 700 asukasta. Se ei ole saaren suurin kaupunki, vaikka pääkaupunki onkin. Suurempi asukasluvultaan on Los Llanos de Aridane, jossa on yli 20 000 asukasta. Sekin on kaunis kaupunki vanhankaupungin kujineen.

Santa Cruz de La Palma, vanhakaupunki

Santa Cruzin vanhaakaupunkia

Santa Cruz de La Palma, vanhakaupunki

Santa Cruz, lisää vanhankaupungin kauniita katuja

Los Llanos de Aridane, vanhakaupunki

Los Llanos de Aridanessa on myös kiva vanhakaupunki.

Näkymät tulivuoren kraatteriin

Roque de Los Muchachos on La Palman korkein kohta, 2426 m. Se sijaitsee Caldera de Taburienten pohjoispuolella. Sieltä on erikoiset näkymät n. 1500 metriä syvään tulivuoren kraatteriin. Kraatteri on metsää ja kivimuodostelmia. Säästä riippuen näkymät voivat olla todella upeat.

Helmi-maaliskuussa 2020 George Clooney filmaa Roque de Los Muchachosilla uutta elokuvaansa ”Good Morning, midnight”. Kuvauspaikka lienee valittu mm. hienon observatorion takia.

Roque de Muchachos, polku

Roque de Los Muchachos. Polku vie näköalapaikoille.

Näköalapaikalle on muutaman sadan metrin kävelymatka.

Viimeiselle näköalapaikalle on muutaman sadan metrin kävelymatka.

Tähtien tarkkailu

Roque de los Muchachos, observatorioita

Roque de Los Muchachosin observatoriossa on mahdollista vierailla päiväsaikaan.

La Palman tähtitaivaan sanotaan olevan tavallista kirkkaampi vakaiden pasaatituulien ansiosta sekä siksi, että on tarpeeksi pimeää. Observatorio del Roque de los Muchachos sijaitsee 2396 metrin korkeudessa. Sen havainnointilaitteet ovat yhdet maailman parhaista. Maailman suurinta, 30 m pitkää TMT-teleskooppia suunnitellaan rakennettavaksi tälle vuorelle.

Observatorioon pääsee nykyään vierailemaan päiväsaikaan, kunhan varaa ajan etukäteen (iac.es).  Myös teiden varsilla on tähtien tarkkailuun tarkoitettuja paikkoja. Jos on pilvistä, ei tähtiä näiltä paikoilta tietenkään näe.

La Palma – historiaa

Arkeologinen museo La Palma

Museo arqueológico benahoaritassa voi tutustua saaren historiaan.

La Palman ensimmäiset asukkaat, kuten muidenkin Kanarian saarten asukkaat, olivat Pohjois-Afrikasta tulleita berbereitä. He tulivat saarelle mahdollisesti jo 500 eKr. (Lue lisää ensimmäisistä asukkaista ja Kanariansaarten valloituksesta blogistamme.) Alkuperäisasukkaat kutsuivat La Palman saarta nimellä Benahoare eli ”Minun maani”. He olivat lampaiden, vuohien ja sikojen kasvattajia. Viljaa heillä ei ollut, mutta he keräsivät luonnosta hedelmiä ja juuria.

Vuonna 1493 saari joutui joutui Alonso Fernández de Lugon johdolla Espanjan vallan alaisuuteen. Saari oli jaettu 12 kantoniin. Muiden kantonien hallitsijat olivat jo antautuneet espanjalaisille ja tehneet sopimuksia heidän kanssaan, mutta Caldera de Taburienten alueen hallitsija Tanausú taisteli viimeiseen asti. Kun hänet lopulta saatiin kiinni ja vietiin Manner-Espanjaan, hän kuoli laivamatkalla kieltäydyttyään syömästä ja juomasta.

Valloituksen jälkeen saaren hyvä viljelysmaa houkutteli asukkaita Espanjan lisäksi myös muista maista. Saarelle asettautui espanjalaisten lisäksi mm. portugalilaisia, italialaisia, ranskalaisia, flaameja ja maureja. He menivät naimisiin jäljelle jääneiden alkuperäisasukkaiden kanssa, ja loivat pohjan nykyiselle lapalmalaiselle kulttuurille.

Jos saaren historia kiinnostaa enemmänkin, niin siihen voi tutustua Museo arqueológico benahoaritassa. Museo sijaitsee Los Llanos de Aridanessa.

Turismi La Palmalla

Suomalaisille turisteille La Palma on melko tuntematon, mutta esim. saksalaiset ovat kyllä löytäneet saaren. Pääteiden varsilla opasteet ja mainokset ovat espanjan lisäksi kirjoitettu usein myös saksaksi, johtuen ehkä siitä, että moni saksalainen on muuttanut saarelle pysyvästi. Vaikkei kyseessä ole massaturismi, niin turisteja on yllättävänkin paljon.

Jos olet kiinnostunut saaresta, jossa on vähemmän turisteja, niin sellainen on El Hierro.

Charco Azul La Palma luonnon merivesialtaat

Monen lempipaikka uida on Charco Azulin luonnon merivesialtaat.

Fuencaliente suola-altaat La Palma

Fuencalienten suola-altaat eivät sovi uimiseen, mutta ovat muuten erikoinen kohde.

Miten La Palmalle pääsee?

La Palmalle pääsee lentäen Binterillä ja Canaryflylla Gran Canarialta ja Teneriffalta. Myös ainakin Madridista, Lontoosta, Amsterdamista, Düsseldorfista ja Berliinistä tehdään suoria lentoja.

Teneriffalta on myös lauttayhteys saarelle.

Kanarialaisia parvekkeita Santa Cruz de La Palma

Kanarialaisia parvekkeita Santa Cruz de La Palmassa

Teksti: Katja/laspalmas.fi
Kuvat: Katja/laspalmas.fi,  Slavik Robtsenkov/slavik.fi

You Might Also Like