Gran Canaria

La Gomera – saari kuin sadusta

La Gomera on viehättävä, tuliperäinen, vehreä, pieni saari Teneriffan kupeessa. Teneriffan korkean tulivuoren, Teiden, siluetti näkyy La Gomeralle hyvin, ja tekee muutenkin kauniista maisemista vieläkin upeampia.

Gomeralaiset ovat huomattavan ystävällistä väkeä, mikä tekee saarella vierailun entistäkin miellyttävämmäksi.

Teide näkyy hyvin La Gomeralle.

Teide näkyy hyvin La Gomeralle

Pääkaupunki San Sebastian de La Gomera. Teide horisontissa.

Pääkaupunki San Sebastián de La Gomera

Satumaista metsää pyöreällä saarella

La Gomera on Kanarian seitsemästä saaresta El Hierron jälkeen toiseksi pienin. Väkiluku on noin 22 500. Saari on pyöreän muotoinen, ja sen halkaisija on vain noin 22 km.

Saari on hyvin vuoristoista. Saaren keskiosaa peittää harvinainen, subtrooppinen laurisilva- eli laakeripuumetsä. Päätietkin menevät osittain tällaisessa metsässä. Vielä paremmin näistä satumaisista metsistä pääsee nauttimaan patikoidessa. Patikointireittejä on Garajonayn kansallispuistossa tarjolla kilometreittäin. Garajonayn metsässä kasvaa harvinaisia kasveja, joita ei löydy muualta. 

La Gomeran vehreitä kukkuloita

La Gomeran vehreitä kukkuloita

Garajonay laurisilva, laakeripuumetsä

Garajonayn kansallispuiston laakeripuumetsää

La Gomeran teillä ei ole ruuhkia.

La Gomeran teillä ei ole juurikaan ruuhkia.

Laakerimetsien lisäksi vehreyttä saarelle antava palmut. La Gomeralla on yli 115 000 palmua, mikä tarkoittaa sitä, että täällä on Kanarian saarista suhteessa eniten palmuja. Palmuista tehdään täällä myöskin hunajaa: miél de palma (palmuhunajaa). 

Vaikka Kanarian saarista La Palma on virallisesti se ”La Isla Bonita” eli ”Kaunis saari” tai ”La Isla Verde” eli ”Vihreä saari”, niin näitä titteleitä voisi kantaa aivan hyvin myöskin La Gomera.

Rannat

Playa de Santiago, La Gomera

Playa de Santiago

La Gomeralla on hiekkarantoja mm. La Calera, Vueltas ja La Cueva. Playa de Santiago on hieman kivinen, mutta varsinkin sukeltajien suosiossa. Tarkempaa tietoa rannoista voi lukea Hei Kanariansaaret -sivustolta.

La Gomeran, kuten koko Kanarian alueen, merialueet ovat hyvin puhtaita. Veden lämpötila on talvikaudella noin 19-20 astetta. Kesällä lämpöisempää.

Pääkaupunki San Sebastián de La Gomera

Saaren pääkaupunki on San Sebastián de La Gomera, jossa on n. 9 000 asukasta. Kaupunki on siis pieni, mutta ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Kristoffer Kolumbuskin vieraili kaupungissa 1400-luvulla. Kaupungissa on pieni museo hänen muistokseen.

Kaupungissa on yksi Kanarian vanhimmista rakennuksista, Torre del Conde (Kreivin torni). Se rakennettiin vuosina 1447-1450, ja se toimi saaren eliitin turvapaikkana, kun  alkuperäisasukkaat nousivat kapinaan.

San Sebastianissa on kiva kauppahalli, jossa on ruokapaikkoja ja kaikenlaisia paikallisia herkkuja.

San Sebastian de La Gomeran värikkäitä taloja

San Sebastian de La Gomeran maisemia

Torre del Conde on yksi Kanariansaarten vanhimmista rakennuksista

Torre del Conde on yksi Kanariansaarten vanhimmista rakennuksista

San Sebastian de La Gomera kauppahalli

Mercado Municipal oli kiinnostavan näköinen kauppahalli.

Vihellyskieli silbo

Silbo on edelleen La Gomeralla käytössä oleva kieli. Se on siis kieli, jota ei puhuta vaan vihelletään. Vihellys voi kantaa jopa viisi kilometriä, joten tämä kieli on oikein käytännöllinen, kun pitää kertoa jotakin kaverille, joka on toisella kukkulalla. Jo saaren alkuperäisasukkaat ennen espanjalaisten tuloa käyttivät silboa. Jotta kieli ei unohtuisi, on se pakollinen oppiaine La Gomeran kouluissa.

Jos käyt Hermiguan kylässä La Gomeran etnografisessa museossa, niin hyvässä lykyssä saat henkilökunnalta näytteen silbosta. Sinulle voidaan viheltää vaikka oma nimesi!

Vallehermoso, La Gomera

Vallehermoso on kuvauksellinen pieni kylä.

Vallehermoson kukkaistutuksia

Vallehermoson kukkaistutuksia

Mirador de Abrante on erikoinen näköalapaikka.

Mirador de Abrante on erikoinen näköalapaikka. Täällä on myös ravintola.

La Gomera – historiaa

La Gomeran alkuperäisasukkaat olivat samaa alkuperää kuin muutkin Kanariansaarten alkuperäisasukkaat eli Pohjois-Afrikan berberejä. La Gomeralla heidän pääasiallinen elinkeinonsa oli karjankasvatus. Kotieläiminä oli lampaita, vuohia ja sikoja. Sen lisäksi he viljelivät maata ja kalastivat. Espanjalaisten saapuessa saarelle, alkuperäisiä gomeralaisia asusteli saarella noin 2000.

La Gomeraa ei valloitettu sotimalla niin kuin muut Kanarian saaret. 1400-luvulla espanjalaiset asettuivat saarelle, ja saarta alkoi hallinnoida uudet señorit ja kreivit. Heidän hallintoaan leimasi sorto ja tyrannia alkuperäisasukkaita kohtaan. Kapinoinnista seurasi vain lisää ongelmia alkuperäisille gomeralaisille. Tämän tyyppinen hallintojärjestelmä, señorio, poistui käytöstä 1800-luvulla, ja kreivien aika oli ohi.

Turismi La Gomeralla

Suuressa osassa saarta turisteja on vain vähän, mutta esim. Valle Gran Rey on kyllä hyvinkin turistien kansoittama. Varsinkaan saksan kieltä ei voi olla kuulematta kaduilla.

Teneriffalta tehdään päivämatkoja La Gomeralle. Matkaan sisältyy yleensä kiertoajelu bussilla eri puolille saarta. Koska saari on pieni, niin päivässäkin ehtii nähdä aika paljon.

Banaanipuu, Hermigua, La Gomera

Saarella kasvaa paljon banaaneja.

Appelsiinipuu

Appelsiinipuu

Miten La Gomeralle pääsee?

La Gomera lentokoneesta

Lentokoneesta katsottuna saari näyttää karulta. Saaren keski- ja pohjoisosa on kuitenkin hyvin vihreää.

Tällä hetkellä La Gomeralle pääsee lentäen vain Tenerife Norten kautta Binter Canariasilla. Matka kestää noin puoli tuntia.

Teneriffalta pääsee La Gomeralle myös laivalla noin tunnissa. Katso lisää laivayhtiöiden sivuilta: Fred Olsen ja Naviera Armas. (Las Palmasista pääsee myös Naviera Armasilla, mutta matka kestää noin seitsemän tuntia.)

Helpointa saarella on liikkua autolla. Liikenne on rauhallista, mutta tiet ovat paikoitellen kapeita ja mutkaisia. (Lue lisää autonvuokrauksesta. Samat vinkit autonvuokraukseen pätevät kaikilla Kanarian saarilla.)

La Gomera – linkkejä

Mielenkiintoisia ja monipuolisia artikkeleita La Gomerasta ja ylipäänsä Kanariansaarista suomeksi tarjoaa Laine Gracian blogit.
Hei Kanariansaaret -sivustolla on myös kivaa tietoa.

Omalla sivustollamme laspalmas.fi on tietoa pääasiassa Gran Canariasta. Blogistamme löytyy tähän mennessä La Gomeran lisäksi El Hierro ja La Palma. Jos saarten historia kiinnostaa, niin lyhyt katsaus menneeseen löytyy näiden linkkien takaa: Kanariansaarten alkuperäisasukkaat ja Kanariansaarten valloitus – miten se tapahtui?

 

Teksti: Katja/laspalmas.fi
Kuvat: Katja/laspalmas.fi sekä Slavik/slavik.fi

You Might Also Like