Gran Canaria

El Hierro – saari kuin taideteos

El Hierro on seitsemästä Kanarian saaresta pienin kooltaan sekä asukasluvultaan. (La Graciosa Lanzaroten kupeessa on vielä pienempi asuttu saari, mutta sitä ei yleensä lasketa pääsaarten joukkoon.)

El Hierroa voisi kuvailla esimerkiksi sanoilla kaunis, laavainen, erikoinen, hiljainen, erilainen, kiireetön, syrjäinen. Jotain El Hierron ainutlaatuisuudesta kertoo se, että koko saari on julistettu Unescon geoparkiksi eli geologisesti merkittäväksi kohteeksi. Se on myös kokonaan Unescon biosfäärialuetta.

Saaren asukasluku on noin 11 000. Turisteja myöskin on hämmästyttävän vähän.

Jos tykkäät luonnosta, rauhasta ja haluat kokea jotakin aitoa, niin todennäköisesti tykkäät El Hierrosta.

(Pääkuvassa Charco Azul, jossa voi myös uida.)

Arco de La Tosca, El Hierro

Arco de La Tosca on laavan muodostama silta El Hierron länsirannalla.

Roque de La Bonanza, El Hierro. Kuuluisa laavamuodostelma.

Roque de La Bonanza on yksi saaren symboleista.

La Maceta luonnon merivesialtaat, El Hierro

La Maceta, luonnon merivesialtaat

Kontrastinen luonto

Saarella on erikoisia kontrasteja, kun rannalla voi olla lähes paahtava auringonpaiste, niin muutaman kilometrin päässä vuoristossa täysin sumuista ja viileää. Keskellä saarta on metsäinen vuoristo, jossa on hienot patikointimahdollisuudet. Laakeripuumetsät ovat satumaisia. Sukellusta harrastavien mukaan El Hierron vesistöt ovat Euroopan parhaita.

El Hierrolla ei ole ihmiselle vaarallisia eläimiä, joten metsässäkin uskaltaa liikkua. Saarella ei ole minkäänlaisia käärmeitä. Tyypillisiä eläimiä teiden varsilla liikuskelevien lampaiden ja vuohien lisäksi ovat erilaiset pienet, vaarattomat liskot. Nekin kipittävät karkuun ihmisen nähdessään. Saarella elää erittäin uhanalainen kanarianjättilisko. Meressä voi tavata valaita ja nokkavalaita sekä kilpikonnia.

El Hierro. Saareen pääsee tutustumaan helpoiten autolla.

El Hierrolla on helppo ajaa.

Pilven sisällä metsätiellä

Vuoristossa tie meni rehevässä metsässä pilven sisällä.

Unikkoja niityllä

Kun pilvet ja sumu väistyivät, esiin tuli unikkoinen pelto.

Rannat

Rannat ja uimapaikat ovat joko laavahiekkarantoja tai luonnon merivesialtaita. Rannoilla on erikoisia laavamuodostelmia.

Yksityistä auringonottoa El Hierrolla

El Hierron ja koko Kanariansaarten uimavedet ovat puhtaita.

La Caleta luonnon merivesiallas El Hierro

La Caletassa voi uida joko meressä tai hienoissa merivesialtaissa.

Laavaa El Hierron saarella

El Hierro on hyvin laavarantainen saari.

El Hierron pääkaupunki on Valverde.

Valverde

Pääkaupunki Valverde

Saaren pääkaupunki on Valverde. Se ei yllättäen sijaitsekaan rannalla, vaan hieman korkeammalla, 570 m korkeudessa vuoristossa. Kaupungissa on erikoinen tunnelma, koska se on hyvin pieni, hiljainen, siellä on viileää ja se on usein pilven peitossa. Kaupungissa on n. 5000 asukasta. Koska ruuhkia ei ole, niin liikennevalojakaan ei kaupungissa tarvita.

El Hierro – nähtävyyksiä

Nähtävää El Hierrolla ovat erilaiset laavarannat ja -altaat sekä laavaiset luonnon taideteokset. Mm. edellä mainitut Charco Azul, Macetan luonnon merivesialtaat, Charco de Los Sargos,  Arco de La Tosca sekä maailman pienimmän hotellin, Hotel Puntagranden, ympäristö. Itärannalla on Roque de la Bonanza -niminen luonnon monumentti, joka on myös yksi saaren symboleista. La Caletan merivesialtaat ovat myöskin kokemisen arvoiset.

Vuoriston metsissä ja kylissä vieraillessa vastaan tulee monia näkemisen ja kokemisen arvoisia asioita. Siellä on vaan niin kaunista ja erilaista.

Alla on lisää kuvia paikoista, joissa kannattaa käydä.

Metsää El Hierron saarella

Vuoristossakaan ei ole sumuista koko aikaa. Tie menee näin viehättävässä metsässä.

Mirador de Las Playas on hieno näköalapaikka, josta näkyy alas rannikolle.

Mirador de Las Playas on metsäinen näköalapaikka, josta näkee hienosti alas rannikolle.

Aallot lyövät rantaan Tamadusten kylässä

Aallot lyövät rantaan Tamadusten kylässä

Hotel Punta Grande on maailman pienin hotelli.

Hotel Punta Grande tituleeraa itsensä maailman pienimmäksi hotelliksi. No ainakin se on varmasti kolmen pienimmän joukossa. Sijaintinsa puolesta se on myös hyvin erikoinen.

La Restinga on Euroopan eteläisin satama

La Restinga on Euroopan eteläisin satama. Kylässä on pieniä baareja ja ravintoloita. Tämä on myös sukeltajien suosikkipaikkoja.

Katutaidetta El Hierrolla

Katutaidetta Taibiquen kylässä

Historiaa

El Hierron ensimmäiset asukkaat olivat bimbacheja. Heidän, kuten muidenkin Kanarian saarten asukkaiden, juuret juontavat Pohjois-Afrikan berberikulttuuriin. He olivat rauhaisia karjankasvattajia ja maanviljelijöitä, jotka myös kalastivat ja löysivät ravintoa luonnosta. Bimbachit tunsivat El Hierron nimellä Eseró tai Heró (kivimuuri). Espanjan vallan alaisuuteen El Hierro päätyi vuonna 1405. (Lue lisää Kanariansaarten historiasta sivustoltamme: Kanariansaarten alkuperäisasukkaat ja Kanariansaarten valloitus – miten se tapahtui?

1800-luvulla El Hierrolle karkotettiin ei-toivottuja poliitikkoja ja toisinajattelijoita. Siitä oli myös hyötyä saarelaisille, koska sen ansiosta saarelle saatiin esim. Teneriffalta karkotettu lääkäri, El Hierron ensimmäinen lääkäri.

Ennen kuin nollameridiaani siirrettiin Greenwichiin vuonna 1884, maapallon virallinen nollapituuspiiri (Ferron meridiaani) sijaitsi El Hierrolla. Tarkemmin sanottuna tämä piste on Punta de la Orchillassa. Samoilla kohdin on myös Espanjan läntisin kohta.

Faro de Punta de Orchilla on majakka Espanjan läntisimmässä kohdassa.

Punta de Orchillan majakan luona kulki ennen virallinen nollapituuspiiri.

Punta de La Orchilla, El Hierro luola

Majakan läheisyydessä on myös kiinnostavia, pieniä luolia.

Sabina Canaria on ehkä Kanarian tunnetuin kataja.

Tämä kataja, Sabina Canaria, on yksi El Hierron symboleista. Sitkeä puu!

Miten El Hierrolle pääsee?

Saarelle on päivittäinen lentoyhteys Teneriffalta ja Gran Canarialta. Sekä Binter Canarias että Canaryfly tekevät lentoja. Teneriffalta on myös lauttayhteys.

El Hierrolla helpointa on liikkua autolla, ja auto kannattaa vuokrata heti lentokentältä. Mikäli haluat liikkua bussilla, tästä näet aikataulut.

Saari on sopiva lomakohde ympäri vuoden. Hotellivalikoima ei ole kovin suuri, mutta kohtuuhintaisia ja siistejä vaihtoehtoja löytyy kyllä.

Lisää tietoa El Hierrosta löytyy mm.
https://www.heikanariansaaret.com/

Tälle saarelle haluamme tulla uudestaankin!

Quesadilla on El Hierron herkku

Paikallinen, makea herkku on quesadilla. Se on pieni juustokakku, jossa on hiukan anista. Tämä merkki, Quesadilla de La Abuela, oli erityisen maukas.

Kukkia El Hierrolla

Kaiken laavan ja jylhän luonnon vastapainoksi hotellin pihalla kasvoi ihania, värikkäitä kukkia.

Teksti ja kuvat: Katja/laspalmas.fi

You Might Also Like