Gran Canaria nähtävyydet

Gran Canaria nähtävyydet – lue tästä ne tavallisimmat ja vähän erikoisemmatkin käyntikohteet!

Kuten varmasti jo tiedätkin, Gran Canaria on erittäin monipuolinen saari. Rantojen lisäksi löytyy upea, jylhä vuoristo. Länsiosa on vehreää vuoristoista mäntymetsää. Saarella on pieniä kyliä, jotka ovat täysi vastakohta etelän hotellikylille. Ja tietysti saaren pääkaupunki on aivan omaa luokkaansa.  Las Palmasin kaupungin nähtävyydet ovatkin sivustollamme erikseen.

Saarella on ollut asutusta jo 2500 vuotta. Jos historia kiinnostaa, lue sivustoltamme keitä nämä alkuperäisasukkaat olivat. Ja miten espanjalaiset 1400-luvulla valloittivat Kanariansaaret.

Gran Canaria sopii ranta-/lepoloman lisäksi erityisen hyvin esim. patikointiin, maastopyöräilyyn ja -juoksuun. Mikäli haluat pelkän rantaloman, aurinkovarmin paikka on saaren eteläosa. Mikäli haluat osaksi rantaloman ja osaksi kaupunkiloman, niin lähes 400 000 asukkaan kansainvälinen Las Palmas on oikea kohde. Mutta mistä tahansa saaren kohteesta voi tehdä päiväretkiä ympäri saarta.

Tällä Gran Canaria nähtävyydet -sivulla kerromme toimituksemme mielestä parhaat kohteet. Varmasti on paljon muitakin hienoja paikkoja, ja lisäämme niitä sivustollemme heti, kun olemme ensin itse tutustuneet niihin.

Sivustoltamme löytyy myös vinkkejä autonvuokraukseen ja bussilla liikkumiseen.

Las Canteras on hieno kaupunkiranta

Playa de Las Canteras on varmasti yksi maailman parhaista kaupunkirannoista. Lue lisää muista kaupungin rannoista.

Vanhakaupunki Las Palmas

Las Palmasin viehättävää vanhaakaupunkia. Lue mitä museoita vanhassakaupungissa on.

Näköalapaikka Gran Canaria Las Palmas

Paseo La Cornisan näköalapaikalta näkee kaupungin yli. Lue Las Palmasin nähtävyyksistä sivustoltamme.

Maspalomasin hiekkadyynit

Jos tulee Gran Canarialle, niin dyynit on kyllä ehdottomasti nähtävä. 400 hehtaarin kokoinen pikku-Sahara on luonnonsuojelualuetta, ja käsittää dyynit ja merenrannan.

Dyyneillä voi vaikka laskea pulkalla hiekkamäkeä. Jos et viitsi kuitenkaan ottaa pulkkaa mukaan, niin ihan muuten vaan hyppiminen ja kieriminen rinteitä alas on varmasti mieleenpainuva kokemus.

Keskipäivän aikaan dyyneillä saattaa olla tukahduttavan kuuma. Joten kannattaa huolehtia, että on riittävä aurinkosuoja ja vettä mukana.

Dyyneille pääsee esim. kävelemällä Playa del Inglesin rantaa pitkin. Jos haluat autolla lähelle, niin auton voi pysäköidä Hotel Riu Palace Maspalomasin lähistölle, ja kävellä dyyneille hotellin läpi kulkevaa kävelykujaa. Las Palmasista dyyneille pääsee myös bussilla nro 30.

Dyynit Maspalomas. Gran Canaria nähtävyydet. Alue on luonnonsuojelualuetta.

Maspalomasin dyynit ovat luonnonsuojelualuetta.

Pulkkamäki Gran Canarialla. Playa del Ingles dyynit.

Jos tulee pulkkamäkeä ikävä, niin hiekkadyyneillä mäenlasku onnistuu.

Kävelytie hiekkadyyneille Hotel Riu Palace Maspalomasin kautta.

Palmujen reunustama kävelytie dyyneille

Puerto de Mogán

Tätä viehättävää kalastajakylää on sanottu Gran Canarian Pikku-Venetsiaksikin. Puerto de Mogánissa näkemisen arvoista ovat idylliset kujat, joilla kasvaa bougainvilleaa eli ihmeköynnöstä. Rauhallisen huvivenesataman toisella puolella on kalaravintoloita, joista saa tuoretta kalaa. Satamasta pääsee myös veneellä Puerto Ricoon ja Arguineguiniin. Kaikki venereissun tehneet kehuvat sitä käymisen arvoiseksi kokemukseksi. 

Puerto de Mogán on yksi saaren aurinkovarmimpia paikkoja. Joten jos Las Palmasissa on pilvistä, niin täällä todennäköisesti pääset löhöilemaan rannalla ja uimaan.

Huom. Puerto de Mogán ei ole sama kuin Mogán, joka on kylä n. 10 km päässä sisämaassa.

Las Palmasista Puerto de Moganiin pääsee bussilla nro 91.

Bougainvilleat koristavat viihtyisiä kävelykujia Puerto de Moganissa. Gran Canaria nähtävyydet

Bougainvilleat koristavat viihtyisiä kävelykujia.

Puerto de Mogan sijaitsee vuorten suojassa.

Puerto de Mogan sijaitsee vuorten suojassa.

Moganin satamasta pääsee veneellä Puerto Ricoon ja Arguineguiniin.

Moganin satamasta pääsee veneellä Puerto Ricoon ja Arguineguiniin.

Playa de Amadores

Playa de Amadores on ranta Gran Canarian eteläosassa.

Playa de Amadoresin ranta on yleensä tuuleton ja miellyttävä uimiseen ja auringonottoon.

Playa de Amadores sijaitsee parin kilometrin päässä Puerto de Moganista. Tämä on myös yksi saaren aurinkovarmimmista paikoista.

Amadoresissa ei ole varsinaisesti muuta nähtävää kuin ranta. Mutta monen mielestä juuri Playa de Amadoresin ranta on se kaikkein mieluisin.  Ranta on suojainen ja rannalla harvemmin tuulee. Merivesi on uitavan lämmintä ympäri vuoden. Rannalla on paljon ravintoloita ja baareja. 

Las Palmasista Amadoresiin pääsee bussilla nro 91.

Anfi del Mar

Anfi del Mar, nähtävyyksiä Gran Canarialla

Anfi del Marin valkohiekkainen ranta on myös yksi saaren aurinkovarmimmista.

Anfi del Mar sijaitsee Puerto Ricon ja Patalavacan välissä. Nähtävää tässä paikassa valkohiekkainen ranta ja sydämen muotoinen saari. Anfi del Marissa on myöskin yleensä aina aurinkoista, ja merivedessä voi uida ympäri vuoden.

Pienen sydämen muotoisen saaren suunnitteli norjalainen liikemies Bjørn Lyng. Hän meni 80-vuotiaana viidettä kertaa naimisiin, ja rakkauden innoittamana hän suunnitteli ja rakennutti saaren. Edelleen sadat ihmiset viettävät häitään tällä romanttisella pikkusaarella.

Mikäli et vuokraa autoa, niin Anfi del Mariin päsee Las Palmasista bussilla nro 91.

Palmitos Park

Palmitos Park on kiva paikka Gran Canarialla. Tukaani poseeraa kuvassa.

Palmitos Parkissa on mitä eksoottisempia lintuja. Kuvassa poseeraa tukaani.

Palmitos Park on kaunis puisto lähellä Maspalomasia. Puistossa on on papukaijojen ja muiden eksoottisten lintujen lisäksi apinoita, mangusteja, liskoja ja perhosia. Huikeita papukaija-, petolintu- ja delfiiniesityksiä. Palmitos Park on saman tyylinen kuin Loro Parque Teneriffalla, mutta pienempi.

Palmitos Park on elämys sekä lapsille että aikuisille. Alueella kuluu helposti monta tuntia.

Sisäänpääsy on noin 30 € aikuiselta ja 20 € lapselta. Netin kautta tilatessa voi saada alennuksia, perhelippuja ym.

Osoite: Barranco de los Palmitos s/n, 35109 San Bartolomé de Tirajana

Palmitos Parkiin on helpointa mennä autolla. Bussilla Las Palmasista sinne pääsee menemällä ensin nrolla 30 esim. Playa del Inglesiin ja vaihtamalla siellä nroon 45.

Vinkki: Jos haluat säästää, niin ota omat eväät mukaan. Siellä on paikka, jossa voi syödä omia eväitä.

(Gran Canaria nähtävyydet – saaren eteläosa päättyy tähän. Seuraavaksi siirrytään vuoristossa sijaitseviin nähtävyyksiin.)

Pico de Las Nieves

Pico de Las Nieves on näköalapaikka vuoristossa saaren keskiosassa. Pico de Las Nievesiä pidetään useiden turistioppaiden mukaan Gran Canarian korkeimpana kohtana, 1 949 m. Tämä ei kuitenkaan pidä aivan paikkaansa, koska näköalatasanteen vieressä oleva Morro de la Agujereada on vieläkin korkeampi, 1956 m.

Joka tapauksessa Pico de Las Nievesiltä on silmiä hivelevä näköala yli jylhän luonnon. Taustalla komeilevat Roque Nublo ja Teneriffan Teide. Myös auringonlaskun aikaan maisema Pico de Las Nievesillä on todella kaunis. 

Samalla kannattaa käydä Parador de Cruz de Tejeda -hotellissa. Hotellilta on hienot näköalat vuoristoon, ja siellä voi vaikka käydä juomassa kahvit.

Maisema Pico de Las Nievesiltä, Gran Canaria

Pico de Las Nievesiltä näkyy Roque Nublo ja Teneriffa.

Morro de la Agujereada on Gran Canarian korkein kohta, 1956 m.

Morro de la Agujereada on Gran Canarian korkein kohta, 1956 m.

Näköala Parador de Cruz de Tejeda -hotellilta. Vuoristo Gran Canarialla on upea.

Näköala Parador de Cruz de Tejeda -hotellilta. Ennen vuoden 2017 metsäpaloa tämä maisema oli aivan vehreä.

Roque Nublo

Roque Nublo on yksi saaren symboleista. Tämä luonnon monumentti sijaitsee saaren keskiosassa Tejedassa. Monumentin huippu kohoaa 1813 metrin korkeuteen. Parkkipaikalta on noin 1,5 km kävely polkua pitkin monumentin juurelle. Kävelyreitti ei vaadi superkuntoa, mutta ei sovellu aivan huonokuntoisellekaan.

Monumentilta on fantastiset näköalat vuoristomaisemiin ja Teneriffalle. Ota eväät mukaan. 1,5 km ylämäkikävelyn jälkeen pieni nälkä varmasti tuntuu jo mahassa.

Roque Nublo on nähtävyys Gran Canaria

Roque Nublo on yksi Gran Canarian maamerkeistä.

Vuoristomaisemia Roque Nublolla, Gran Canarialla

Vuoristomaisemia Roque Nublolla

Roque Nublo kuuluu Gran Canarian must-nähtävyyksiin.

Roque Nublo kuuluu Gran Canarian must-nähtävyyksiin.

Roque Bentayga

Roque Bentayga on Roque Nublon tavoin upea luonnon monumentti vuoristossa. Huippu on 1414 m korkeudessa. Huippua kohti pääsee kävelemään patikointipolkua pitkin. Ja ylhäältä on tietysti hienot näkymät!

Tämä on samalla arkeologinen kohde, koska Roque Bentayga on toiminut saaren alkuperäisväestön keskuksena. Parkkipaikan vieressä on pieni museo, jossa kannattaa ehdottomasti käydä! Sisäänpääsy on maksuton.

Roque Nubloon verrattuna Roque Bentaygalla on vähemmän kävijöitä. Museolta alkava patikointireitti on melko helppokulkuinen. Mutta mitä korkeammalle mennään sitä jännemmäksi reitti muuttuu. Jyrkissä ja hyvin lähellä reunaa menevissä kohdissa kallioon on kiinnitetty köydestä tehty kaide, josta voi ottaa kiinni, jos alkaa huippaamaan.

Lisää Roque Bentaygasta: https://www.grancanaria.com/turismo/en/nature/ci-del-roque-bentayga/

Samalla kannattaa poiketa viehättävässä Tejedan kylässä. Kylä on tunnettu manteleista. Kahviloista lötytyykin valikoima erilaisia mantelileivonnaisia.

Roque Bentayga patikointireitti

Roque Bentayga on yksi saaren erikoisimmista käyntikohteista.

Roque Bentayga rappusia

Kapealla polulla ja rappusilla voi tosiaan tuntea olevansa korkealla.

Tejeda Roque Bentayga

Tejeda ja taustalla Roque Bentayga

Artenara

Artenaran kylä on rauhallinen, korkeammalla vuoristossa kuin mikään muu Gran Canarian kylä. Kylässä on luolatalo, jossa on aikoinaan asuttu, mutta joka nyt on tehty museoksi. Vielä nykyäänkin monet kanarialaiset asuvat taloissa, jotka on rakennettu puoliksi luolan sisään.

Artenaran alueella on paljon metsiä ja tekojärviä. Mikäli haluat tutustua erilaiseen, mäntymetsäiseen ja järviseen Gran Canariaan, niin vietä päivä Artenaran alueella. Mm. luolatalo Casa-cuevasta saa alueen karttoja, joten kannattaa ottaa sellainen mukaan.

Kauniita järvimaisemia Artenaran alueella ovat mm. Presa de Lugarejos ja Molino Presa de Parralillo.

Jos saaren alkuperäisasukkaiden historia kiinnostaa, niin päätien varrella sijaitseva Centro de Interpretación del Paisaje Cultural de Risco Caído y Montañas Sagradas on käymisen arvoinen paikka.

Näköala Artenarasta. Vuoristo on tähän ilmansuuntaan jylhää ja karua.

Näköala Artenarasta jylhään vuoristoon.

Presa de Lugarejos on yksi Artenaran alueen tekojärvistä.

Presa de Lugarejos on yksi Artenaran alueen tekojärvistä.

Luolatalo Casa Cueva on museo Artenarassa.

Luolatalo Casa Cueva on museo Artenarassa.

Tamadaba – luonnonpuisto

Parque Natural de Tamadaba eli Pinar de Tamadaba on luonnonpuisto saaren länsiosassa. Alue on yksi Gran Canarian kartalla näkyvistä vihreistä alueista. Vaikka Tamadaba sijaitsee saaren länsiosassa, niin  alueelle josta tässä kerromme, ei pääse länsirantaa menevän tien kautta. Näihin näkymiin pääsee vain vuoriston kautta (Artenaran suunnasta).

Tamadaba kuuluu Unescon biosfäärialueeseen. Alue on havumetsää, vuoristoa, rotkoja ja upeita jyrkänteitä. Näissä maisemissa on mahtava patikoida. Llanos de La Mimbre on piknik-/leirintäalue, jos haluaa vaikka yöpyä alueella. Siitä muutaman sadan metrin päässä on näköalapaikka Mirador Llanos de La Mimbre.

Ylöspäin, korekammalle vuoristoon suuntautuva lyhyt patikointireitti on Pico de La Bandera. Autotieltä patikointia on n. 1 km.

Yksi maailman korkeimmista meren äärellä olevista jyrkänteistä sijaitsee juuri Tamadabassa. Jyrkänteen nimi on Risco de Faneque (1027 m). Sinne on autotieltä n. 2,5 km patikointimatka. Reitti on helpohkokulkuinen, mutta korkeuserojen takia vaatii jonkinlaista peruskuntoa. Sen vieressä on pienempi jyrkänne, Morro de Las Lechugas, josta myös on hienot näköalat Agaeteen ja Teneriffalle.

Tamadaban havumetsissä on todella mukava patikoida. Upeat maisemat, puhdas ilma, ei juurikaan muita ihmisiä – eikä hyttysiä! Gran Canarian luonnossahan ei ole mitään myrkyllisiä tai ihmiselle vaarallisia eläimiä, joten metsässä samoilu on erittäin miellyttävää.

Patikointi Gran Canaria Tamadaba

Kanarianmäntymetsää Tamadabassa. Kävely kohti jyrkänteitä.

Gran Canaria nähtävyydet

Raikasta ilmaa, kaunista havumetsää, jyrkänteitä, Atlantin valtameri

Gran Canaria nähtävyydet

Morro de Las Lechugas on Risco Fanequen vieressä oleva jyrkänne. Näköala Agaeteen.

San Mateo

Vega de San Mateo Gran Canaria

San Mateon vanhankaupungin katuja.

Vega de San Mateo, tai ihan vaan San Mateo, on n. 7 700 asukkaan kylä 25 km päässä Las Palmasista. Kylä sijaitsee 850 metrin korkeudessa, joten täällä on usein huomattavasti viileämpää kuin rantakaupungeissa.

San Mateossa on kiva pieni vanhakaupunki, jossa on pieniä liikkeitä ja mm. suosittu kahvila, josta saa paikallisia leivonnaisia.

San Mateo on kuuluisa maataloustuotteistaan ja maalaisherkuistaan. Saaren ehkä parhaat maalaismarkkinat ovat juurikin täällä. Kauppahallin sisällä on runsas valikoima hedelmiä, vihanneksia, konditoriatuotteita, juustoja, kananmunia ym. Ulkona taas on kaikenlaista muuta tavaraa. Ostosten lomassa voi käydä pistämässä jalalla koreasti torialueen päivätansseissa. Täällä on todellakin kanarialainen meininki.

Markkinat ovat joka lauantai klo 8-20 ja sunnuntai klo 8-14.

Teror

Teror, Gran Canaria

Terorin kauniita kävelykatuja

Teror perustettiin jo vuonna 1481, ja on siten yksi Kanarian vanhimmista kaupungeista. Tämä aito kanarialainen kaupunki sijaitsee vuoristossa noin 15 km Las Palmasista lounaaseen. Vanhankaupungin kävelykadun varrella voi ihastella vanhoja rakennuksia ja tyypillisiä kanarialaisia parvekkeita.

Kaupungissa sijaitseva kirkko on tunnettu saaren suojeluspyhimyksestä Virgen del Pinosta. Kaupunki tunnetaan myös mineeralivedestään, Aguas de Teror, jota tulee varmasti juotua Gran Canarialla oleskelun aikana.

Moya ja Los Tilos de Moya 

Los Tilos de Moya on subtrooppinen laurisilva- eli laakerimetsä vuoristossa Gran Canarian pohjoisosassa. Alueella on helppokulkuinen parin kilometrin pituinen vaellusreitti. Metsässä kasvaa Kanarialle tyypillisiä kasveja, esim. erilaisia laakeripuita, kanarianmyrttiä, kaktuksia ja bicacaroita. Paikka on yleensä hyvin hiljainen, turisteja ei alueella juurikaan näe. Luonnon ystävälle varmasti mukava käyntikohde.

Samalla kannattaa käydä katsomassa aivan likellä sijaitseva pieni Moyan kylä!

Los Tilos de Moya. Vaellusreitti Gran Canarialla.

Los Tilos de Moya on helppo vaellusreitti laakerimetsässä.

Moya, Gran Canaria

Moya on viehättävä pieni kylä vuoristossa.

Gran Canaria nähtävyydet

Moyan kaduilla voi nähdä upeita hortensioita.

Caldera de los Pinos de Galdar

Caldera de Los Pinos de Galdar

Kraaterin reunoilla kasvaa kanarianmäntyjä.

Caldera de los Pinos de Galdar on kraateri, joka sijaitsee Moyan, Santa María de Guían ja Gáldarin rajalla. Varsinaiselta näköalapaikalta, johon turistit yleensä pysähtyvät, on hienot näköalat kraateriin sekä saaren pohjois- ja länsiosaan. Auton voi pysäköidä myös kraaterin toiselle puolelle, ja siellä voi myös kävellä kraaterin reunalla ja ihailla maisemia.

Kahviviljelmä ja viinitila

La Finca de La Laja -kahviviljelmä sijaitsee Agaeten laaksossa. La Finca de La Laja on ainoita paikkoja Euroopassa, joissa viljellään kahvia. (Jotkut väittävät, että tämä olisi ainoa Europpassa, mutta ilmeisesti myös Azoreilta löytyy kahviviljelmä.) Joka tapauksessa tämä on harvinaisuus, jota moni turisti ei ole vielä löytänyt.

Kahvi jota viljellään on arábicaa. Kahvipensaiden lisäksi alueella kasvaa avokado-, mango-, papaija-, ja appelsiinipuita. Tilalla viljellään myös viiniä.

Tilalla pääsee tutustumaan kahvin viljelyyn ja maistelemaan kahvia ja viiniä.

Sisäänpääsy ilman opastusta on maksutta. Jos haluat maistaa tuoretta kahvia, niin se maksaa pari euroa.
Mikäli haluat opastetun kierroksen, se maksaa 8 €. Hintaan sisältyy kahvi- ja viinimaistiaiset.

La Finca de La Laja (Los Berrazales)
Avoinna: joka päivä klo 10-17
Osoite: Calle De Los Romeros s/n, Valle de Agaete
Nettisivusto: www.bodegalosberrazales.com

La Laja kuuluu Gran Canaria nähtävyydet – saaren pohjoisosan kohteisiin. Seuraavana on mainittu myös muita pohjoisrannikon kohteita, joten samana päivänä on helppo käydä tutustumassa alueen muihin nähtävyyksiin.

Gran Canaria nähtävyydet

Kahvipapuja La Lajan kahviviljelmällä Agaeten laaksossa.

Bodega de Berrazales viini. Agaete, Gran Canaria

Tilalla pääsee maistelemaan myös paikallista viiniä.

Viinirypäleitä Agaeten laaksossa

Tilan viinirypäleitä. Agaeten laaksossa kasvaa paljon erilaisia hedelmäpuita.

Puerto de las Nieves

Puerto de Las Nieves Agaete Gran Canaria

Puerto de Las Nievesin rantaa

Tämä pieni kylä sijaitsee Agaetessa meren rannalla. Talot ovat valkoisiksi kalkittuja ja ikkunanpielet niissä sinisiä. Talojen takana oleva ranta poikkeaa muista saaren rannoista, koska se ei olekaan hiekkaranta vaan pikkukiviranta.

Rannalla on useita pieniä ravintoloita, joista saa tuoretta kalaa.

Vasemmalla olevalla vuorella oli ennen Dedo de Dios eli Jumalan Sormi -niminen 30 m korkea luonnon monumentti.  Se kuitenkin putosi mereen Delta-myrskyssä vuonna 2005. Nyt sen voi siis nähdä meressä vuoren vieressä. Löydätköhän sen ilman, että joku näyttää sen sinulle? Osa ihmisistä näkee sen heti, osa ei meinaa huomata sitä ollenkaan.

Agaetesta muuten lähtee Fred Olsen -laiva Teneriffan Santa Cruziin. Matka kestää noin 80 min.

Luonnon merivesialtaat

Luonnon merivesialtaat Agaetessa, Gran Canarialla

Las Salinas de Agaeten merivesialtaissa uiminen on aika eksoottista.

Las Salinas de Agaete – luonnon merivesialtaat. Agaetessa Puerto de las Nievesin vieressä ovat nämä erikoiset luonnonaltaat. Kolmesta luonnon uima-altaasta koostuva kokonaisuus on varmasti käymisen arvoinen kokemus. Huikeaa uida altaassa, kun vieressä aallot lyövät rantaan, mutta eivät osu altaille asti. Reunoilla on paljon tilaa auringon ottamiseen.

Saaren pohjoisosasta muuten löytyy muutama muukin luonnon merivesiallas. Esim. Las Palmasista La Lajan rannalta ja Arucasista Charcos Del Puertillo.

Rommitehdas

Arehucas on aito kanarialainen rommitehdas. Tehdas sijaitsee Arucasissa. Sisäänpääsy maksaa alle 4 €. Hintaan sisältyy opastettu (englanniksi tai espanjaksi) 45 min kierros tehtaassa ja maistiaiset. Tarjolla on runsaasti erilaisia rommeja ja liköörejä. Tehtaanmyymälästä voi ostaa rommia ja muita tehtaan tuotteita hieman edullisempaan hintaan kuin yleensä kaupoista.

Avoinna: ma-pe klo 9-14, viikonloppuisin suljettu

Osoite: Calle Era de San Pedro 2, 35400 Arucas

Nettisivusto: www.arehucas.es

Rommitehdas Gran Canaria Arehucas

Rommitynnyreitä

Arehucas rommitehdas Gran Canarialla

Kiertokäynnillä voi myös maistella erilaisia rommeja ja liköörejä.

Rommitehtaan piippu Arucasissa

Rommitehdas sijaitsee Arucasin kaupungissa.

Cueva Pintada – alkuperäisasukkaiden historiaa

Cueva Pintada on alkuperäisasukkaiden elämää valottava museo Gran Canarialla

Historiasta kiinnostuneen ei kannata jättää väliin Cueva Pintadaa.

Cueva Pintada eli Maalattu Luola sijaitsee Galdarissa, joka oli alkuperäisväestön keskus. Tämä museo/arkeologinen kaivaus valottaa Gran Canarian ensimmäisten asukkaiden, canarioiden, historiaa. Jos alkuperäisasukkaiden historia kiinnostaa, niin kannattaa käydä. Opastettu kierros englanniksi ja espanjaksi. Kierroksen yhteydessä näytetään mielenkiintoisia videoita alkuperäisväestön elämästä.

Sisäänpääsy n. 6 €.

Osoite: Calle Audiencia 2, 35460 Galdar
Nettisivusto: www.cuevapintada.com

Blogissamme on kirjoitus, jossa kerrotaan minkälaista väkeä saarella eleli ennen espanjalaisten tuloa. Blogiin pääset tästä.

Cenobio de Valerón

Gran Canarian pohjoisosa, nähtävyyksiä: Cenobio de Valerón

Cenobio de Valerónin viljavarastoluolat

Cenobio de Valerón toimi alkuperäisväestön viljavarastona. Tämä luolarakennelma sijaitsee lähellä Galdaria.

Alueelle on pääsymaksu n. 3 €.

Luolarykelmä sijaitsee vuoren rinteellä, joten vaatii hiukan kuntoa kivuta portaita ylös aika korkealle.

Osoite: Cuesta de Silva s/n, Santa María de Guía
Lisää verkossa: www.grancanaria.com/turismo/es

(Gran Canaria nähtävyydet – saaren pohjoisosa päättyy tähän. Seuraavana kerrotaan saaren itäosan nähtävyyksistä.)

Barranco de Guayadeque

Barranco de Guayadeque on usean kilometrin pituinen laakso, jossa päänähtävyys on oikein kauniit maisemat, erikoiset kalliomuodostelmat ja luolat. Laaksosta lähtee eri pituisia patikointireittejä. Jos kävely ylämäkeen ei innosta, niin alueen kauneutta voi kyllä ihailla pelkästään ajamalla autolla tie aivan loppuun asti.

Laakson reunalla vasemmalla on pieni (niin pieni, ettei sitä meinaa huomata) kylä, jossa on luola-asuntoja ja ravintoloita. Kylästä lähtee patikointireitti ylös mäen päälle.

Laakson lopussa, siis tien päässä, on lisää luolien sisään rakennettuja ravintoloita. Monet kanarialaiset tuntevatkin Barranco de Guayadequen nimenomaan näistä ravintoloista, ei niinkään maisemista.

Heti alussa, kun saavutaan Guayadequeen, on Gran Canarian alkuperäisasukkaiden elämästä kertova museo. Museossa on pienoismalleja, lyhyitä videoita ja muuta mielenkiintoista tietoa saaren ensimmäisistä asukkaista. Museosta voi kysyä myös vinkkejä, mitä alueella kannattaa käydä katsomassa.

Nähtävyydet Gran Canaria: Guayadeque

Guayadequen maisemia

Gran Canaria luola pienoismalli

Pienoismalli alkuperäisasukkaiden luolakodista

Ravintola luolassa Gran Canaria

Luolaravintola on tunnelmallinen ruokailupaikka.

Agüimesin vanhakaupunki

Agüimes on vanha kaupunki Gran Canarialla

Löydätkö Agüimesissa käydessäsi kuvan sellonsoittajan tai rakastavaiset?

Agüimesin kaupunki perustettiin vuonna 1491. Vanhankaupungin kaduilla voi aistia entisajan tunnelman. Kaduilla on hauskoja patsaita. 

Kaupungissa on museo, ja turisti-infon yhteydessä on pieni näyttely entisajan kanarialaisesta elämästä. 

Vanhakaupunki on suht nopeasti nähty, mutta oikein mukava paikka käydä tutustumassa. Kaupungista pääsee suoraan Guayadequeen!

Gran Canaria nähtävyydet – saaren itäosa: Seuraavana mainitut nähtävyydet ovat myös saaren itäosassa, joten näitä kohteita on helppo yhdistää samalle päivälle.

Barranco de Las Vacas

Nähtävyyksiä Gran Canarian itäosassa: Barranco de Las Vacas -kanjoni.

Saat otettua kanjonista varmasti hienomman kuvan kuin tämä!

Tämä erikoinen kanjoni sijaitsee Agüimesin kaupungin lähistöllä. Kanjoni vetää puoleensa erityisesti valokuvauksen harrastajia. Reitti kanjoniin vaatii hieman ketteryyttä, koska sinne ei mene tietä vaan polku.

Auton voi jättää muutaman sadan metrin päähän tien varteen. Parkkipaikkoja ei ole merkitty, mutta paikat huomaa tietä ajaessa. Itse kanjoni sijaitsee GC-550 varrella 14 km:n kohdalla. Kanjoniin pääsee tien alittavan tunnelin kautta.

Cuevas de La Audiencia

Cuevas de La Audiencia on erikoinen luolarykelmä lähellä kylää nimeltä Temisas (n. 10 km Agüimesista). Tämä hieno käyntikohde tunnetaan myös nimellä Risco Pintado. Kohde on harvemmin mainittu matkaoppaissa.

Cuevas de La Audiencia oli yli 500 vuotta sitten alkuperäisasukkaiden käytössä mm. viljavarastona. Arkeologit ovat löytäneet luolista keraamisia esineitä, työkaluja ja jopa jäänteitä koreista ja kankaista.

Luolissa ihme kyllä saa kuljeskella vapaasti, vaikka kohde on arkeologisesti arvokas.

Miten Cuevas de La Audiencian löytää?

Temisasista on noin 1 km helppokulkuinen patikointimatka luolille. Paikkaan ei ole viittoja, joten lue etukäteen ohjeet, miten sinne pääsee.

Kävelypolku alkaa GC-550 -tien 9 km:n kohdalta. Siinä on puinen viitta ”S-40 Agüimes”. Auton voi jättää esim. La Inmaculada -kyltin osoittamalle tielle tai päätien varrelle lähemmäs Temisasin kylää. Bussilla nro 34 (San Bartolomé de Tirajana – Doctoral) pääsee myös lähelle.

Kun lähdet kävelemään kävelypolkua, muutaman sadan metrin päässä tulee taas viitta, joka osoittaa polun jatkuvan Agüimesiin. Tässä kohtaa käänny oikealle, vaikka sinne ei ole mitään viittaa. Kävele polkua pitkin ehkä noin 100 metriä.

Luolan suu ei ole mitenkään merkitty, joten sitä ei välttämättä heti huomaa!

Jos intoa riittää, niin näköaloja voi ihailla vielä kävelemällä kukkulan päälle.

Cuevas de la Audiencia, luolarykelmä

Jänniä luolia! Erikoista ja historiallista

Cuevas de la Audiencia, Temisas, tienviitta

Tästä kohtaa pääsee päätieltä reitille.

Cuevas de la Audiencia. Luolan suu.

Tästä sisään luolaan.

La Fortaleza (de Ansite)

La Fortaleza, näkymä luolasta

Näkymä luolasta

La Fortaleza on kohde historian ystävälle. Tämä oli alkuperäisasukkaiden viimeinen linnake. Juuri täällä he antautuivat Espanjan joukoille vuonna 1483.

Tämä oli se paikka, jossa kanarialaissoturi Bentejuí ja kuninkaan neuvonantaja Tazarte heittäytyivät kalliolta alas kuolemaan, koska eivät halunneet antautua espanjalaisille. Hypätessään he huusivat: Atis Tirma! (Maan puolesta!) Tosin viime aikoina on herännyt epäilyksiä, että tämä episodi ei olisikaan tapahtunut juuri tässä paikassa. Joka tapauksessa tämä oli alkuperäisasukkaiden tärkeä keskus.

La Fortalezassa pääsee kävelemään alueella. Kannattaa käydä samalla myös museossa, jossa on tarkempaa tietoa aiheesta. Samalla voi katsoa lyhyen elokuvan alkuperäisasukkaiden elämästä. Siinä puhutaan guanchien kieltä, mutta tekstitys on espanjaksi/englanniksi.

Nettisivut: https://www.lafortaleza.es/en/

Aivan lähellä on näköalapaikka Mirador El Guriete, josta on upeat maisemat La Fortaleza de Ansiteen!
Santa Lucia de Tirajanan kylä on myös lähietäisyydellä. Tämä pieni vuoristokylä kannattaa kyllä käydä samalla katsomassa. Kylä on tunnettu oliiveistaan.

Cocodrilo Park

Cocodrilo Park eläinpuisto

Krokotiili siestalla

Cocodrilo Park ei ole ihan tavallinen eläintarha. Se on villieläinten pelastuskeskus. Sieltä ovat saaneet turvapaikan villieläimet, joiden omistajat ovat hylänneet ne: Esim. krokotiili kasvoi aikuiseksi eikä ollutkaan enää kiva lemmikki. Osa eläimistä on viranomaisten toimesta pelastettu surkeista olosuhteista. Täällä asustelee krokotiilien lisäksi mm. simpansseja, tiikeri, papukaijoja, mangusteja, isoja kilpikonnia ym. Näiden lisäksi on perinteisempiä kotieläimiä kuten hevosia ja vuohia.

Eläinten ruokintaa saa seurata. Puistossa myös myydään eläimille tarkoitettua ruokaa pikkupaketeissa, joten osaa elukoista saa ruokkia itse!

Cocodrilo Park on tietysti pienempi kuin Palmitos Park, mutta kiva käyntikohde niin lapsille kuin aikuisillekin.

Sisäänpääsy on aikuisilta n. 10 € ja lapsilta 7 €.

Nettisivut: Cocodrilo Park Agüimes in Gran Canaria rescue center (cocodriloparkzoo.com)

Barranco de Los Cernícalos

Barranco de Los Cernícalos on vuorten solassa kulkeva vehreä, helppokulkuinen vaellusreitti. Polku kulkee metsässä, ja reitin varrella on pieniä vesiputouksia. Vaikka reitti on helpohko, niin viimeiselle vesiputoukselle saattaa olla vaikea löytää ilman karttaa. Puiden varjossa on miellyttävä kulkea mihin vuodenaikaan tahansa. Jos olet luonnon ystävä, niin varmasti tykkäät tästä paikasta.

Barranco de Cernícalos sijaitsee Telden kunnassa. Reitille pääsee Lomo Magullosta. Auton voi jättää Los Arenalesin virkistysalueen parkkipaikalle. Navigaattori autossa on lähes välttämätön, jotta ylipäänsä koko Lomo Magullo löytyy.

Lue blogistamme lisää Barranco de Cernícalosista.

Barranco de Los Cernícalosin vaellusreitti seuraa pientä puroa.

Barranco de Los Cernícalosin vaellusreitti seuraa pientä puroa.

Gran Canaria nähtävyydet

Vaelluspolku on pääosin oikein helppokulkuinen.

Barranco de Los Cernícalos vesiputous. Gran Canrarian vaellusreitit.

Matkan varrella on isompia ja pienempiä vesiputouksia.

Cuatro Puertas

Cuatro Puertas oli saaren alkuperäisasukkaiden yksi pyhistä paikoista. Sen tarkkaa käyttötarkoitusta ei tiedetä, mutta ilmeisesti se on toiminut jonkinlaisena rituaalipaikkana. Nykyisin se on arkeologinen kohde.

Cuatro Puertas sijaitsee Teldessä, ja kohde kulkee myös nimellä Montaña Bermeja. Alueelle on vapaa pääsy, ja siellä voi kävellä luolarakennelmissa. Eteenpäin meno vaatii paikoitellen pientä ketteryyttä, joten kannattaa laittaa jalkaan hyvät kengät. Paikka on nähty noin tunnissa.

Kiinnostaako alkuperäisasukkaiden historia? Lue aiheesta lisää blogistamme.

Cuatro Puertasin arkeologinen alue sijaitsee Telden kunnassa.

Cuatro Puertasin arkeologinen alue sijaitsee Telden kunnassa.

Luolissa pääsee kulkemaan vapaasti. Cuatro Puertas, Gran Canaria.

Luolissa pääsee kulkemaan vapaasti.

Gran Canaria nähtävyydet

Mitä alkuperäisasukkaat tekivät näissä luolissa, se on hieman arvoitus.

Bufadero de La Garita

Bufadero de La Garita on upea luonnon merivesiallas Teldessä, aivan Ikean lähistöllä. Allas täyttyy ja tyhjenee voimalla, ja laavakallio syöksee vesisuihkuja. Etenkin nousuveden aikaan se on huikea näky. Nousuveden (pleamar) ja laskuveden (bajamar) kellonajat voi tarkistaa tästä linkistä: tablademareas.com.

Uimista ei tässä merivesialtaassa missään tapauksessa suositella. Kohteeseen pääsee autolla. Altaan ja vesisuihkut näkee kävelytieltä, mutta jos haluaa aivan altaan reunoille, niin pitää puikkelehtia rantakiviä pitkin.

Parin sadan metrin päässä sijaitsee pieni ja rauhallinen Playa Hoya del Pozo -hiekkaranta.

Melenara

Melenara Gran Canaria

Pilvinen mutta tuuleton päivä Melenrassa

Melenara on n. 3000 asukkaan kylä Telden kunnassa saaren itärannikolla. Melenarassa on n. 350 m pituinen siisti hiekkaranta. Vaikka ranta on valvottu ja kiva, on se turisteille hieman tuntemattomampi. Meressä on yli neljä metriä korkea patsas, el Gran Neptuno. Rannan läheisyydessä on hyviä kalaravintoloita.

Melenarasta lähtee viehättävä kävelytie rantakallioita pitkin Salinetasin rantaan. Playa de Salinetas on myös pieni hiekkaranta, ja kuten muutkin Gran Canarian rannat, oikein siisti.

Jardin Botanico Viera & Clavijo

Jardin Botanico Viera & Clavijo eli lyhyesti Jardin Canario on puisto, jossa on satoja Kanariansaarille tyypillisiä kasveja. Puisto sijaitsee Las Palmasissa keskustan ulkopuolella. Puisto on osittain laaksossa ja osittain mäen rinteellä. Laaksossa sijaitsevassa osassa on helppo liikkua, ja suuri osa kasvillisuudesta onkin siellä. Vuoren rinnettä menee polku. Puistoon on kaksi sisäänkäyntiä, puiston ylä- ja alaosasta. Jos menee autolla, niin helpointa on mennä alapuolen sisäänpääsyn kautta. Jos menee bussilla, niin molempien sisäänkäyntien luona on bussipysäkit. Sisäänpääsy on maksutta.

Osoite: Ylempi sisäänkäynti Carretera del Centro Km 7 (GC-110) ja alempi sisäänkäynti Carretera del Dragonal Km 7 (GC-310)

Tällä Gran Canaria nähtävyydet -sivulla ei ole kerrottu Las Palmasin kaupungissa sijaitsevista muista puistoista. Lue niistä lisää niistä www.laspalmas.fi/puistot/

Canarina Canariensis on Kanarian kansalliskukka. Se löytyy mm. Jardin Canariosta.

Jardin Canariosta löytyy mm. Kanarian kansalliskukaksikin sanottu Canarina Canariensis.

Jardin Canarion vehreää maisemaa

Jardin Canarion vehreää maisemaa

Rappuset Jardin Canariossa

Rinnettä ylös menee polku. Kipuaminen vaatii hiukan kuntoa, mutta näköalat eivät ole hassummat.

Gran Canaria nähtävyydet – muita mielenkiintoisia paikkoja

Muita nähtävyyksiä saarella on mm.

  • Caldera de Bandama. Kyseessä on kraateri Santa Brigidassa, aivan Las Palmasin lähellä. Huipulle voi joko patikoida tai mennä autolla. Huipulta näkee kraaterin, ja sieltä on hieno näköala mm. Las Palmasiin. (Lue kohteesta lisää Heikanariansaarten sivulta.)
  • Santa Brigidan vanhakaupunki. Alue on pieni, mutta viehättävä. Kirkon takaa aukeaa kaunis näköala vuoristoon.
  • Aqualand on vesipuisto aivan Palmitos Parkin lähettyvillä. Aqualandissa on runsaasti vesiliukumäkiä ja uima-altaita. Sisäänpääsy on noin 30 € aikuiselta ja 20 € lapselta. Netin kautta tilatessa voi saada alennuksia, perhelippuja, kaverilippuja ym. Osoite: Ctra. Palmitos Park, Km 3, 35100 Maspalomas
    Nettisivu: www.aqualand.es/maspalomas/

Gran Canaria nähtävyydet -sivulle lisätään pikkuhiljaa uusia kohteita. Käymme ensin itse tutustumassa kohteisiin, niin voimme sitten kirjoittaa niistä muidenkin luettavaksi.