Asunnon osto

Yhä useammat suomalaiset ja muut eurooppalaiset ovat ostaneet asunnon tai talon Gran Canarialta. Asunnon osto onkin varmasti hyvä vaihtoehto, kun viettää paljon aikaa Kanarialla. Monet ostavat asunnon myös sijoitusasunnoksi. Tällä hetkellä (v. 2017) vuokra-asunnot viedään käsistä, joten asunto on helppo vuokrata eteenpäin.
Las Palmasissa asuntokauppa käykin nyt vilkkaana.

Nyt on hyvä aika ostaa asunto

Asuntojen hinnat ovat tällä hetkellä edullisia verrattuna esim. 10 vuoden takaiseen. Hinnat ovat kuitenkin taas nousussa. Maaliskuussa 2008 asuntojen keskimääräinen neliöhinta oli 2.239,90 €.
Joulukuussa 2015 keskimääräinen neliöhinta oli tippunut 1.457,00 euroon. Toukokuussa 2017 keskimääräinen neliöhinta on 1.518,60 €. (Lähde www.idealista.com)

Kuluttajansuojalaki on myös tiukentunut Espanjassa, ja siksi asunnon ostaminen on turvallisempaa kuin aikaisemmin.

 

Kannattaako käyttää kiinteistönvälittäjää?

Netin kautta löytää useita asuntoilmoituksia, jossa voi tutustua tarjontaan. Tunnettuja sivustoja ovat mm. www.pisos.com ja www.idealista.com. Myyjät voivat olla yksityisiä (particular) tai kiinteistönvälitystoimistoja (inmobiliario).

Koska kiinteistön ostamiseen liittyy juridisia toimenpiteitä, kannattaa käyttää joko luotettavaa kiinteistönvälitystoimistoa tai asianajajaa. Kiinteistönvälittäjän palkkion maksaa myyjä, ja se on sisällytetty kauppahintaan.

Kiinteistönvälittäjän palkkio on kauppasummasta noin viisi prosenttia. Espanjassa kiinteistönvälittäjät tekevät usein yhteistyötä, ja sama asunto voi olla myynnissä usealla kiinteistönvälittäjällä. Tässä tapauksessa he jakavat välityspalkkion. Tämä on aivan normaali käytäntö, ja ostajalle ei koidu siitä lisäkuluja.

Kaikki kiinteistönvälittäjät eivät kuitenkaan valitettavasti aina toimi aivan rehellisesti. Joskus välittäjä antaa asunnon myytäväksi toiselle välittäjälle, mutta on lisännyt asunnon hintaan jo oman palkkionsa 5%. Toinen välittäjä lisää siihen vielä oman palkkionsa. Siksi ennen sopimuksen tekoa asunnon myyjältä kannattaa varmistaa oikea kauppahinta.

Yksi luotettava kiinteistönvälitystoimisto (Las Palmas) on Remax. Heidän palveluksessaan on myös suomenkielinen kiinteistönvälittäjä. Lue lisää suomeksi Remaxin palveluista.

Slavik Robtsenkov palvelee suomenkielisiä asiakkaita Las Palmasissa.

Mitä toimenpiteitä liittyy asunnon ostoon Gran Canarialla?

Jotta voi ostaa asunnon Espanjasta, ostajalla on oltava NIE-numero (Número de Identificación de Extranjeros eli ulkomaalaistunnus) ja pankkitili Espanjassa.

Kun kiinnostava asunto on löytynyt, kannattaa tarkistaa että asunnon kunto vastaa myyjän lupausta.

Kiinteistönvälittäjä tuntee alueen hinnat, joten häneltä kannattaa tarkistaa onko asunnon hinta kohtuullinen. Kiinteistönvälittäjä neuvottelee tarpeen mukaan hinnasta ja auttaa tarjouksen tekemisessä.

Kiinteistönvälittäjän tulee selvittää asiakkaalle kiinteistön rasitteet. Onko asunto kiinnitetty tai onko siihen kohdistuvia maksamattomia laskuja, esim. kunnallisveroja tai taloyhtiömaksuja. Tällaiset maksut voidaan vähentää kauppahinnasta.

Ennen varsinaisen kaupan tekemistä ostaja ja myyjä tekevät keskinäisen varaussopimuksen (contrato privado entre vendedor y comprador, precontrato). Varausmaksu/käsiraha vähennetään sitten lopullisesta kauppahinnasta. Käytäntö suojaa sekä ostajaa että myyjää, jos jompi kumpi tulee katumapäälle.

Kauppa vahvistetaan aina notaarilla, jossa ostaja ja myyjä allekirjoittavat julkisen kauppakirjan (escritura pública). Alkuperäinen asiakirja jää notaarille ja hän antaa kopiot kauppakirjasta sekä myyjälle että ostajalle. Kauppakirjassa mainitaan kaikki kaupan ehdot.

Sen jälkeen asiapaperit toimitetaan kiinteistörekisteriin kirjattavaksi eli lainhuudatettavaksi.

Samalla maksetaan notaarin palkkio, lainhuudatusmaksu ja varainsiirtovero.

Mitä maksuja liittyy asunnon ostoon Gran Canarialla?

Yleinen hintataso ja verot ovat Kanarialla pienemmät kuin Manner-Espanjassa. Gran Canarialla asunnon kokonaiskauppahintaan kannattaa budjetoida n. 8-10 % asunnon hinnasta muita kuluja varten.

Tällaisia kuluja ovat mm.

  • notaarin palkkio (noin 500-600 €)
  • rekisteröintimaksut, lainhuudatus (noin 350-400 €)
  • varainsiirtovero (Impuestos de Transmisiones Patrimoniales eli ITP) 6,5 % asunnon hinnasta
  • gestoria 300 € (Jos asuntolaina)
  • sähkö- ja vesilittymän hankinta- tai siirtokulut

Maksujen määrään vaikuttaa se, onko kyseessä uudistuotanto vai käytetty asunto.

Kiinteistönvälittäjän palkkio sisältyy aina asunnon kauppahintaan.

Vuosittain asunnosta tulee mm. seuraavia kuluja:

  • Kunnan vuosittain perimä kiinteistövero eli IBI
  • yhtiövastike, comunidad-maksu, joka kattaa yhteisten tilojen hoidon
  • vesi, sähkö
  • kotivakuutus
  • internet