Asunnon osto

Yhä useammat suomalaiset ja muut eurooppalaiset ovat ostaneet asunnon tai talon Gran Canarialta. Asunnon osto onkin varmasti hyvä vaihtoehto, kun viettää paljon aikaa Kanarialla. Monet ostavat asunnon myös sijoitusasunnoksi. Tällä hetkellä (v. 2022) vuokra-asunnot viedään käsistä, joten asunto on helppo vuokrata eteenpäin.

Asuntokauppa käykin vilkkaana.

Onko mielessä asunnon osto Gran Canarialta? Hyvän kiinteistönvälittäjän avulla osto sujuu helpoiten.Asuntojen hintakehitys

Asuntojen hinnat ovat vuonna 2022 edelleen noususuunnassa. Vuoden 2020 keväällä korona laski hetkellisesti hintoja hiukan, mutta suunta lähti nousuun jo koronavuoden kesäkuussa.

Syyskuussa 2022 keskimääräinen neliöhinta Las Palmasissa oli 2.128 €. Kaupunginosien välillä on tosin vaihtelua. Esim. Las Canterasin alueella neliöhinta oli  3.018 €/m2. Vähän kauempana rannasta ja keskustasta neliöhinta oli 1.037 €/m.

Kun katsotaan aikaisempia vuosia, niin noin 15 vuotta sitten, huhtikuussa 2008 keskimääräinen neliöhinta oli vielä 2.105 €. Sitten oli muutaman vuoden laskusuhdanne. Joulukuussa 2015 keskimääräinen neliöhinta putosi 1.418,00 euroon. Vuonna 2017 hinnat lähtivät taas nousuun, ja syyskuussa 2018 keskimääräinen neliöhinta oli 1.846,00 €. Syyskuussa vuonna 2021 nelilöhinta oli 2.031 €. (Lähde www.idealista.com)

Kuluttajansuojalaki on myös tiukentunut Espanjassa, ja siksi asunnon ostaminen on turvallisempaa kuin aikaisemmin.

Jos olet useamman vuoden jo harkinnut asunnon ostoa Las Palmasista, niin tässä pieni vinkki: Mikäli löydät kohtuuhintaisen asunnon, älä vitkastele äläkä tingi liikaa. Kohtuuhintaisille asunnoille löytyy ostajia. Hinnasta ei juurikaan neuvotella, vaan ostajat ovat valmiita maksamaan pyyntihinnan. Vielä muutama vuosi sitten asia oli toisin. Oli mahdollista tinkiä hinnasta, ja saada asunto. Moni ostaja on menettänyt kullanarvoisen tilaisuuden saada hyvä asunto hyvällä hinnalla, kun ovat lähteneet muistelemaan vanhoja aikoja, ja alkaneet tinkiä hinnasta.

 

Kannattaako käyttää kiinteistönvälittäjää?

Asunnon osto Las Palmasissa sujuu helpoiten kiinteistönvälittäjän avulla. Netin kautta toki löytää useita asuntoilmoituksia, jossa voi tutustua tarjontaan. Tunnettuja sivustoja ovat mm. www.pisos.com ja www.idealista.com. Myyjät voivat olla yksityisiä (particular) tai kiinteistönvälitystoimistoja (inmobiliario).

Koska kiinteistön ostamiseen liittyy juridisia toimenpiteitä, kannattaa käyttää joko luotettavaa kiinteistönvälitystoimistoa tai asianajajaa. Kiinteistönvälittäjän palkkion maksaa myyjä, ja se on sisällytetty kauppahintaan.

Kiinteistönvälittäjän palkkio on kauppasummasta noin viisi prosenttia. Espanjassa kiinteistönvälittäjät tekevät usein yhteistyötä, ja sama asunto voi olla myynnissä usealla kiinteistönvälittäjällä. Tässä tapauksessa he jakavat välityspalkkion. Tämä on aivan normaali käytäntö, ja ostajalle ei koidu siitä lisäkuluja.

Kaikki kiinteistönvälittäjät eivät kuitenkaan valitettavasti aina toimi aivan rehellisesti. Joskus välittäjä antaa asunnon myytäväksi toiselle välittäjälle, mutta on lisännyt asunnon hintaan jo oman palkkionsa 5%. Toinen välittäjä lisää siihen vielä oman palkkionsa. Siksi ennen sopimuksen tekoa asunnon myyjältä kannattaa varmistaa oikea kauppahinta.

Mitä maksuja liittyy asunnon ostoon Gran Canarialla?

Yleinen hintataso ja verot ovat Kanarialla pienemmät kuin Manner-Espanjassa. Gran Canarialla asunnon kokonaiskauppahintaan kannattaa budjetoida n. 8-10 % asunnon hinnasta muita kuluja varten.

Tällaisia kuluja ovat mm.

  • notaarin palkkio (noin 500-600 €)
  • rekisteröintimaksut, lainhuudatus (noin 350-400 €)
  • varainsiirtovero (Impuestos de Transmisiones Patrimoniales eli ITP) 6,5 % asunnon hinnasta
  • gestoria 300 € (Jos asuntolaina)
  • sähkö- ja vesilittymän hankinta- tai siirtokulut

Maksujen määrään vaikuttaa se, onko kyseessä uudistuotanto vai käytetty asunto.

Kiinteistönvälittäjän palkkio sisältyy aina asunnon kauppahintaan.

Vuosittain asunnosta tulee mm. seuraavia kuluja:

  • Kunnan vuosittain perimä kiinteistövero eli IBI
  • yhtiövastike, comunidad-maksu, joka kattaa yhteisten tilojen hoidon
  • vesi, sähkö
  • kotivakuutus
  • internet